RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når Torkel Degnæs fra Nordstrand om en snau uke setter kursen til Uganda og Kampala, kommer han til en helt ukjent verden.
Når Torkel Degnæs fra Nordstrand om en snau uke setter kursen til Uganda og Kampala, kommer han til en helt ukjent verden.

Fra Nordstrand til Kampala

Uganda. Hva vet du egentlig om dette landet i Øst-Afrika? Ikke så mye? Da er du helt sikkert ikke alene. Men fra 1. oktober vil Torkel Degnæs fra Nordstrand utvide sin horisont.

NORDSTRAND/UGANDA: – Hvorfor en slik spesiell reise?

– Etter fem år med studier i Trondheim fikk jeg behov for å gjøre noe helt annet et år. Jeg hadde hørt en del om Hald Internasjonale Senter i Mandal, og der kom jeg inn. Dette ble springbrettet for turen til stedet der "ingen" drar.

Torkel Degnæs er vokst opp på Nordstrand. Han gikk på Bekkelaget skole og deretter på Brannfjell.

– Og her var jeg med på fritidsaktiviteter. Ungdomsarbeidet i Bekkelaget menighet var nok det som opptok meg mest. Nå i en alder av 25 år er det noen år siden jeg bodde fast på Bekkelaget og Nordstrand, men jeg føler meg hjemme her om somrene og i andre ferier, sier Degnæs.

Internasjonal skole

Det ble altså studietid i Trondheim, men så hoppet han av og dro til Mandal.

– Skolen er en ettårig fagskole i tverrkulturell forståelse og internasjonalt arbeid, forteller Torkel Degenæs.

– Akkurat nå er vi omtrent 80 studenter fra 13 ulike land som er i ferd med å avslutte et seksukers forberedelseskurs. Foran oss ligger et praksisopphold på seks eller syv måneder. Litt under halvparten av studentene kommer fra en rekke land i Sør-Amerika, Afrika og Asia. De skal på praksis rundt omkring i Norge. Resten av studentene er norske, og skal på praksis til de landene de utenlandske studentene kommer fra. Hald støttes økonomisk av Fredskorpset ung, et av utvekslingsprogrammene til norsk UD. Alle studentene på Hald reiser i praksis enten med Det Norske Misjonsselskap, Strømmestiftelsen eller Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS).

Til Uganda

– Jeg og mine to teamkamerater skal altså til Uganda, og der skal vi ha base i hovedstaden Kampala. Vi reiser ut med NKSS. Det betyr ar vi skal jobbe for NKSS sin søsterorganisasjon FOCUS Uganda (Fellowship of Christian Unions). Noe av det spennende, men også utfordrende med denne utvekslingen, er at jeg ikke vet helt konkret hva jeg går til. Jeg vet at vi skal jobbe med kristent studentarbeid og et prosjekt for barn fra slummen som FOCUS driver. Utover det vet jeg lite, både om arbeidet og hverdagslivet generelt. Hvilke konkrete arbeidsoppgaver jeg får er uklart. Skal jeg bo i vertsfamilie eller i kollektiv med teamkameratene mine? Hvordan smaker maten? Vil jeg klare å kommunisere med uganderne, eller vil det bare bli misforståelser? Spørsmålene er mange.

– Svarene har jeg kanskje når jeg om en stund skal fortelle i Nordstrands Blad om mitt opphold og arbeid, sier Torkel Degnæs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere