RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra osmansk rike til tyrkisk republikk


Øst eller vest: – Er Tyrkia en del av Europa, spurte J.Wilhelm Kavli på Bjerke bibliotek.
Øst eller vest: – Er Tyrkia en del av Europa, spurte J.Wilhelm Kavli på Bjerke bibliotek.
Bjerke bibliotek tar fatt på en ny sesong med "Ut i verden Kafè. Tyrkia sto på lørdagsprogrammet.

Bjerke: Landet vi kjenner fra våre feriereiser, men ikke mange har tatt turen rundt om i det vidstrakte gamle osmanske riket.

Den nye staten

Tyrkia ligger inneklemt mellom Asia og Europa og med tilhørighet begge veier. En republikk preget av kupp på kupp og et skjørt demokrati bygget på en utdatert nasjonalisme.
Det osmanske riket var mangekulturelt og flerspråklig, Den nye nasjonalstaten er tuftet på Kemal Atatyrks krav om Tyrkias rettmessige plass i Europa, forteller J. Wilhelm Kavli.
Han kjenner landets historie og utvikling, og har tilbarkt fem år i Ankara som foreleser på to av universitetene der.

Tyrkia og EU

Landet søkte EU-medlemskap omtrent samtidig med Norge. Vi valgte å stå utenfor, Tyrkia ville ingen ha med, og et framtidig medleskap er de fortsatt et stykke i fra.
Årsakene til at landet er uønsket i EU er mange. De er ikke en del av Europa og de har en muslimsk kultur. Udemokratisk styre og stor fattigdom. Attpåtil er Tyrkia stort, med svært mange innbyggere og et farlig nabolag, mener J. Wilhelm Kavli.
Kavli gikk også inn på hvorfor det er så viktig for Tyrkia å bli medlem av EU. Et medlemskap vil være med å sikre en demokratisk utvikling og at det er bedre å ha de med på eget lag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere