RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra pissoarer til statsministerboligen


KLAR FOR BYVANDRING: Svein Skeid (62) er klar for nok en byvandring blant homofiles historiske treffsteder i morgen. I dag, torsdag, gikk imidlertid byvandringen et annet sted: Til statsministerboligen.
KLAR FOR BYVANDRING: Svein Skeid (62) er klar for nok en byvandring blant homofiles historiske treffsteder i morgen. I dag, torsdag, gikk imidlertid byvandringen et annet sted: Til statsministerboligen. Foto: Foto: Marianne Holøien
Svein Skeid tar igjen med folk på byvandring blant gamle pissoarer og andre steder homofile måtte gjemme seg før. Mye har skjedd siden den gang når han i dag entrer boligen til statsministeren.

OSLO: – Karl Johan var jo promenadegaten for borgerskapet da den sto ferdig tidlig på 1900-tallet. Men på kvelden, vettu, etter mørkets frembrudd, overtok de homofile og prostituerte mye av byrommet, sier Svein Skeid (62), engasjert i  homobevegelsen gjennom mange år og tidligere kåret til Årets Homo.

Fredag ettermiddag tar han for femte gang interesserte med på homohistorisk vandring i byen i forbindelse med Skeive dager.

Tidligere har han hatt historiske vandringer på blant annet Grünerløkka og området mellom øvre Karl Johan og Stensparken. Denne gang er det altså homohistorien i og ved gaten over alle Oslo-gater det gjelder.

Les også: Debuterer på homofestival

– Bitende vinterkulde

Skeid ramser opp homohistorie i haugevis:

  • Grand bar på Karl Johan
  • Det stinkende støpejernsurinalet Sirkus Sjumann
  • Det underjordiske toalettet i Østbanehallen
  • ”Brødristeren” i basarhallene
  • Skrullekroken på Sir Winston Pub
  • Funkisurinalet ved Paléhaven
  • De ”grønne husene” ved Eidsvolls plass og Stortorget

– Her trosset trauste homser bitende vinterkulde og isglatte gulv under mottoet: ”Kjemp for alt hva du har kjært”, humrer Skeid.

Jaget av politiet

Han forteller om gamle smijernsurinaler med flotte støpejernsornamenter, men akk, så vindskeive og falleferdige. Om Sirkus Schumann på Stortorvet som var så vaklevorent at taket raste sammen da folk stilte seg oppå toalettet for å se båren da dronning Maud ble begravet i 1938. Om homofile som vekslet fort mellom de ulike treffstedene for å slippe unna sedelighetspolitiet.

– Homofile hadde ikke høy status på begynnelsen av det århundret. Det var uønskete elementer. Gamle dokumenter fra kommunearkivet viser at homofile ble sett på som et ordensproblem, sier Skeid.

Traff pionér fra 1915

Historien bak Skeids historiekunnskaper og engasjement er i seg selv en lang og interessant sak: han jobbet i månedsavisen Blikk og intervjuet Erling Næss (som eide Bislett Hospits, hvor norsk homobevegelse ble etablert i 1950) da avisen i 1990 laget et historisk nummer i anledning bevegelsens jubileum.

Næss hadde kommet til Christiania fra Vestlandet som ung og homofil i 1915.

Den da 94 år gamle mannen viste seg å være en gullgruve av informasjon. Han kunne fortelle om en mengde treffsteder fra begynnelsen av 1900-tallet, og fortellingene ble senere stadfestet fra historikerhold.

– Materialet mitt ble publisert både i Blikk og lagt på nett. Og dannet faktisk grunnlaget for fredningen av fire funkistoaletter her i byen. Det er litt morsomt å ha vært med på å prege bybildet, sier Skeid, som har engasjert seg i homobevegelsen over mange år og ble kåret til årets Æreshomo i 2003.

Invitert til statsministeren

I dag, torsdag og dagen før den årlige byvandringen, får han litt av en påminnelse om at det har skjedd en god del siden homofile aktiviteter var ensbetydende med lyssky aktiviteter:

I ettermiddag entrer han statsministerboligen, der har er invitert på mottakelse.

– Det viser jo at det har vært en fantastisk utvikling, sier Skeid.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere