RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BESTEMT: Det politiske engasjementet til Fredrik V. Sand startet da han drev med hip hop på ungdomsklubben i tenårene. Fortsatt er det ungdoms rettigheter som opptar Rødts førstekandidat til bydelsutvalget i Nordre Aker aller mest. 
Foto: Karl Andreas Kjelstrup
BESTEMT: Det politiske engasjementet til Fredrik V. Sand startet da han drev med hip hop på ungdomsklubben i tenårene. Fortsatt er det ungdoms rettigheter som opptar Rødts førstekandidat til bydelsutvalget i Nordre Aker aller mest. Foto: Karl Andreas Kjelstrup Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fra rapscenen til politikkens rampelys

Fredrik V. Sand (22), alias rapperen Hank Nova fra duoen «Hank & Mari», vil vinne ungdommen og tre inn i det politiske rampelyset.

GREFSEN: 22-åringen som har bodd på Grefsen det siste året er Rødts førstekandidat til bydelsutvalget (BU) ved høstens valg.

– Det er unge som er i størst fare når det skal kuttes i budsjettene. Det har vi sett i bydel etter bydel. Og ungdom kan ikke straffe politikerne gjennom valg, sier Sand, som ser Ungdomsrådet som en viktig alliert, dersom han skal tilbringe de neste fire årene som folkevalgt.

Truet med nedleggelse

– Ungdom opplever et demokratiunderskudd, sier Sand, som har sett det med egne øyne.

Han vokste opp på Ryen, og det var i fritidsklubbene og ungdomshusene på Manglerud og Abildsø at han startet med hip hop. Da ungdomstilbudene ble truet med nedleggelse for ti år siden ble også en gryende politisk interesse tent.

Og det var gjennom hip hop-miljøet, og særlig forbildene i Gatas Parlament plantet godt ute på venstresiden, at han valgte sin politiske kurs.


– Rødt (RV den gangen) var det eneste partiet som var konsekvent for fritidsklubber og mot krig. Det var viktig på den tiden. Norge var blitt en krigsnasjon i Afghanistan, sier Sand.

På Rødts valgkampåpning i 2001 rappet han sammen med nettopp Gatas Parlament. Og da han traff Mari Røsjø i Rød Ungdom, ble det musikalske samarbeidet, som skulle bli til Hank & Mari, født.

– Jeg drev med hip hop, og hun var aktivist. Dermed ble det aktivist-hip hop.

Mer aldersblanding

Sammen turnerte de landet, fra Karlsøy i Troms, til Kristiansand. Og scenene fant de stort sett på ungdomsklubber.

– Det er viktig at ungdomshusene fylles med innhold. Det hjelper ikke å ha et lokale med et biljardbord. Det må skje noe der også, sier Sand.

Dersom partisammensetningen i BU etter valget blir som i 2007, vil gjennomsnittsalderen, ifølge partienes lister, være over 50 år. Fra 22 år gamle Sand er det 13 år opp til nest yngste kandidat.

– Jeg må tåle at folk er litt eldre. Jeg vil være ydmyk og høflig overfor deres livserfaring. Men det er viktig at respekten er gjensidig. Jeg har noe å komme med selv om jeg er ung. Bydelsutvalget bør speile befolkningen, og ha medlemmer som både er gamle og unge.

LES OGSÅ: Grønn og kompromissløs

– Som et traurig foreldremøte

Rødts første BU-representant i bydelen, Per Aschjem som har sittet i bydelsutvalget siden 2007, har stor tro på Fredrik Sand.

 – Fredrik vil med sin kunnskap klare å fremme en god fordelingspolitikk i bydelen. Hans engasjement for barn og ungdom, utelukker ikke at han også engasjerer seg i saker som angår levevilkårene for voksne og eldre, sier Aschjem.

Han omtaler Sand som frittalende. Som musiker mener Aschjem 22-åringen kjenner utfordringen det er å kommunisere ut sitt budskap.

– Dagens BU med stort sett 30 år eldre politikere kan noen ganger oppleves som et traurig foreldremøte. Fredrik vil bidra til at nye tanker kan tenkes i BU.

– Hva kan han tilføre BU?

– Det viktigste er at Fredrik er ung og kjenner «pulsen» i gata. Han vet at det er ungdommens kraft som representerer mulighetene for framtida, sier Aschjem.

Å ha vært folkevalgt for Rødt i det han kaller en velstående del av Oslo, har vært «rart».

– Jeg forstår ikke at en befolkning som er så kvalitetsbevisst i sine valg av feriereiser, biler, boliger og hytter viser så lite engasjementet for livskvaliteten i livets ytterpunkter. Jeg tenker på ettåringene vi leverer i barnehagen og på mor som vi leverer på sykehjem, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere