Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Sagene til Hanoi

Anne Cathrine Berger (til høyre) har kurset vietnamesiske kvinner i hvordan de kan komme seg inn i politikken.
Anne Cathrine Berger (til høyre) har kurset vietnamesiske kvinner i hvordan de kan komme seg inn i politikken.
Lokalpolitiker Anne Cathrine Berger fra Sagene har vært i Vietnam for å kurse kvinner i Hanoi. Målet er å få flere kvinner inn i politikken.

HANOI/sagene: På oppdrag fra regjeringen, har Berger vært kurstrener for prosjektet «Women can do it», som har kommet kvinner i Hanoi til gode. Lokalpolitikeren fra Sagene forteller om overveldende inntrykk ved ankomst til den vietnamesiske hovedstaden.

– Hjelpes, var det første vi uttrykte da vi kom. Her var det ingen tvil om at det bodde 7 millioner mennesker. Det føltes som tilsvarende antall mopeder. Hanoierne styrer trafikken etter tuting med hornet. Til slutt ble all tutingen nærmest som musikk, forteller Berger.

Bygger opp kvinnene

Berger avviser at det er snakk om en feministisk basecamp. Kurset holdes i over tjue land og nyter stor popularitet.

– Hva lærer dere bort?

– Det handler om å bygge opp kvinner. Noe av det vi går igjennom er for eksempel tale- og debatteknikk, hvordan håndtere hersketeknikker, hvordan danne nettverk og kontakt med mediene, forteller Berger til Østkantavisa.

Begge kjønn

I kurset handler det om å få ut det beste av begge kjønn, forteller hun.

– Utnytter man både menns og kvinners kompetanse og talenter kan det bare bli bra. Å se bort fra at jenter har lik verdi som gutter er som å kaste bort talenter på søppelhaugen. Ingen land har råd til det, mener Ap- politikeren, som har sitt daglige virke som rådgiver for fiskeriminister Helga Pedersen.

– Hvordan er ståa for kvinner i Vietnam?

– I dag er det kun én kvinne i regjering, og målet vårt er å få flere kvinner inn i politikken. Kun 30 prosent av kvinnene i landet får tatt grunnutdanning, det vil si 1-5. klasse. Fattigdom og uvitenhet gjør at mange familier tar jentene ut av skolen tidlig. Så sliter landet også med vold mot kvinner. Vi er blitt fortalt at 60 prosent av landets kvinner blir utsatt for vold, forteller Berger.

– Hvilken betydning har kurset for disse jentene?

– Vi tror det nytter. Kvinnene som deltar er svært åpne og målbevisste. De er glad i landet sitt, men samtidig svært klar over de harde realiteter. Og de vil gjøre noe med det, avrunder hun.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!