RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Sagene til Sør-Sudan


Anestesisykepleier Kristin Holte Norberg nyter vårsola etter travle og spennende måneder i Abyieie i Sør-Sudan for Leger Uten Grenser
Anestesisykepleier Kristin Holte Norberg nyter vårsola etter travle og spennende måneder i Abyieie i Sør-Sudan for Leger Uten Grenser Foto: FOTO: ELLEN RØNNING$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$
Anestesisykepleier Kristin Holte Norberg fra Sagene har vært på oppdrag i Sudan for Leger uten grenser.

SAGENE – Jeg var forberedt på et tøft møte med virkeligheten i et fattig og primitivt land. Men heldigvis er det gladsakene jeg husker best!

Del på Facebook

Kristin er vel tilbake i jobben som anestesisykepleier ved Ulevåll universitetssykehus – mange minner og erfaringer rikere, etter tre måneder i Gogrial i Sør-Sudan.

Leirhytte og mobiltelefon

– Det har vært en utrolig opplevelse og fantastisk lærerikt, både faglig og på det personlige plan. Jeg sitter igjen med sterke inntrykk og mye ny lærdom.

Kristin forteller om et land i stor fattigdom, uten infrastruktur og helsevesen, tynget av årevis med borgerkriger.

– Folk bodde i leirhytter uten strøm, men alle hadde mobiltelefoner! Det var kanondekning, veldig rart å høre velkjente nokialyder langt ute i ødemarken.

Medisinmenn og kloke koner

– Vi var forberedt på mulig ny borgerkrig i forbindelse med valget i januar, men det gikk heldigvis fredelig for seg. Allikevel var det var absolutt nok å gjøre, særlig etter at den første skepsisen la seg. I begynnelsen opplevde vi nemlig at de fleste konsulterte lokale medisinmenn og kloke koner før de kom til oss. Det gjorde ofte vondt verre, men etter hvert økte tilliten til vårt arbeid og folk kom gående langveisfra for medisinsk hjelp.

Kristin smiler og forteller om gleden ved å kunne hjelpe så mange, og hvor vondt det var når de ikke hadde noen behandling å tilby.

Bra team

Sykehuset i Abyiei der Kristin jobbet huset et team på 12 utlendinger og rundt 100 sudanesre.

– Jeg var kjempeheldig med teamet mitt, vi hadde mye gøy sammen, vi støttet hverandre når det var nødvendig og det var generelt en veldig god stemning i teamet.

Arbeidsmessig var overgangen stor. Kristin var anestesiansvarlig alene, og all overvåking ble gjort manuelt.

– Hjemme er vi vant til å ha maskiner som passer på, så det var en overgang. Men det er masse nyttig læring i å måtte stole på seg selv.

Teamet behandlet mellom 250 og 350 (!) pasienter hver dag. Keisersnitt, amputasjoner, stikkskader, malaria, underernæring og slangebitt var gjengangere på sykestuen.

– Det jobbes utrolig effektivt ved feltsykehusene til Leger Uten Grenser, ja!

Kristin er glad for å være hjemme igjen, men også ganske sikker på at hun kommer til å ta en tur til.

– Man angrer ikke på en slik tur selv om det kan være tøft. Vi vet jo at nøden er der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere