*Nettavisen* Nyheter.

Fra skoeske til DVD

Ansatte hos Videoverkstedet Cecilie Wessel, Jon Jonassen, Jørgen Halvorsen, Tore Volden og kundene Ivar Meltvedt, Anne Grethe Aronsen og Liv Irene Hauge tror det finnes mange negativer og dias-lysbilder som bør seg dagens lys. Foto: Foto: Live Slettebø

Hos Videoverkstedet på Røa får gamle minner nytt liv.

Røa: – Jeg trodde ikke det var mulig å overføre de gamle dias-lysbildene til DVD, og at kvaliteten skulle bli så bra, forteller kunde, Ivar Meltvedt. I anledning datterens 50-årsdag oppsøkte han daglig leder hos Videoverkstedet, Tore Volden, for å blåse nytt liv i hennes barndomsminner.

– Dette er bilder fra 1960-tallet som etter mange år i en skoeske fikk se dagens lys. Du kan tro det vekker følelser, legger Meltvedt til.

I september flyttet de fire medarbeiderne i Videoverkstedet inn i Røa senter. Her overfører de alle typer videokasetter, smalfilm, bilder og lydopptak til hardisk, USB, CD og DVD.

Egen lyd

Anne Grethe Aronsen og Liv Irene Haug har i likhet med Meltvedt fått hjelp av Videoverkstedet til å digitalisere gamle filmer og bilder. Haug har i tillegg fått lagt på sin egen stemme på familiens stumfilm.

– For å gi filmen mer liv, bestemte jeg meg for å fortelle hva som skjedde på filmen. En film av ungene som bader kan for eksempel ha en bakenforliggende historie, som jeg som mor husker innmari godt, og som er hyggelig å gjenfortelle, sier hun.

Identitet

Volden, som har jobbet med digital informasjonsteknologi i over 20 år, forteller at mange av kundene hans sier at det handler mye om identitet.

– Det er viktig for et menneske å kunne plassere seg selv, og mange har glemt deler av sin historie. Man husker ofte hendelsen, men ikke de små detaljene som gjerne er fanget opp på film eller lydbånd, sier Volden.

Han understreker at mange av kundene har hatt gamle negativer, lydbånd eller filmer liggende på loftet, og at det ofte tar flere år før de bestemmer seg for å digitalisere dem. Da er tilgjengjeld gleden stor.

Lydbånd fra Bogstad gård

Volden trekker frem et eksempel fra Bogstad gård.

– Jeg fikk en henvendelse fra en som hadde et lydbånd med intervju fra siste gjenlevende søster som bodde på Bogstad gård på 1920-tallet. Her fikk vi frem mye spennende historie, som forholdet mellom tjenerskap og herskap og det daglige livet på gården, sier han.

Han legger til at mange kunder bruker tjenestene hans til slektsforskning.

– Nylig fikk vi et gammelt fotografi av en kvinne og en mann, hvor man ikke kunne se ansiktet. Fotografiet ble funnet i et dødsbo og familien lurte på hvem dette kunne være.

– Etter en del jobb klarte vi å fremheve detaljene i bildet, og ansiktene kom klart frem. Det er spesielt hyggelig når vi kan bidra til slike ting, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag