*Nettavisen* Nyheter.

Fra soldat til bleieskiftarbeider

Frode og Benedicte med barna Emma Og Casper. Bildet er tatt like etter at familien ble gjenforent i forrige uke. Foto: Kristin Trosvik

Endelig er Frode (30) tilbake hos familien på Nordstrand etter endt tjeneste i internasjonale operasjoner i Afghanistan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Benedicte med sønnen Casper (1). Rundt halsen har hun et smykke med et bilde av Frode. En stund trodde Casper at smykket var pappa. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

Frode har akkurat blitt gjenforent med datteren Emma (3). Emma hadde pyntet seg i finkjole og nye sko i anledning farens hjemkomst som ble markert med en medaljeseremoni på Akershus festning. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

Soldatene som i over et halvt år har tjenestegjort i Afghanistan kom hjem til Norge forrige onsdag. Her fra torsdagens medaljeseremoni på festningsplassen. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

Bildet er tatt da Frode var hjemme på permisjon. Foto: Foto: Privat

NORDSTRAND/AFGHANISTAN: Hjemme ventet kona Benedicte (27) og barna Casper (1) og Emma (3). Frode hadde vært i Afghanistan i nesten syv måneder da han kom hjem forrige uke. Før han dro var det opptrening i tre måneder.

Da opptreningsperioden startet var Emma akkurat fylt 2 år og Casper var bare en liten baby. Han kunne ikke krabbe engang, og nå løper han rundt. Det er klart Frode har gått glipp av masse, sier Benedicte som er strålende fornøyd med å ha mannen trygt hjemme igjen.

– For oss har dette vært en svært lærerik periode. Det har til tider vært tøft, men vi har hele tiden prøvd å se det positive i alt. Og jeg er veldig stolt av Frode, sier hun.

En positiv erfaring

Benedicte jobber også i forsvaret og hun tror det har vært en fordel.

– Jeg skjønner hvorfor han dro. Det er dette vi har meldt oss på, sier Benedicte. Likevel grudde hun seg veldig til å bli igjen alene i Norge med barna.

– Halv åtte var det plutselig helt stille i leiligheten. Men så snakket jeg med en ekspert på stressmestring som fikk meg til å skifte fokus, fra hva jeg ikke kunne gjøre til hvilke muligheter jeg hadde. Det var som å skru på en bryter. Jeg kunne lese, strikke, drive med pilates, invitere venner, se film. Jeg fikk en ro i meg og klarte å snu situasjonen til noe positivt. Slik fikk jeg egentlig et fint halvår, sier Benedicte. Selv om frykten for at noe kunne skje med mannen selvsagt var der.

– Men jeg klarte å skyve frykten unna. Det hjelper ikke å sitte hjemme å være redd, sier hun. Frode forteller at det har betydd mye å ha en hjemme som støttet ham.

– Det er klart det var tungt å reise fra familien, særlig barna, sier han og tar et godt grep rundt datteren som har pyntet seg i rosa kjole i anledning farens hjemkomst. Den ble markert med en medaljeseremoni på Akershus festning forrige torsdag.

Borte fra barna

Selv om Benedicte og barna har klart seg bra her i Norge, er det ingen tvil om at savnet etter Frode har vært stort.

– Casper var så liten da han dro at han må bli kjent med pappaen sin igjen. I en periode trodde han at pappa var smykket jeg hadde rundt halsen, ler hun og viser frem et kjede med et bilde av Frode inni. Men med lille Emma var det annerledes. Hun har savnet pappaen sin fælt.

– Vi har snakket mye om ham. Det er et bilde av Frode ved sengen vår. Innimellom har Emma gått inn på soverommet for å snakke med bildet. Det gjør litt godt og vondt på en gang, sier Benedicte og legger til:

– Da blir man ekstra takknemlig for at han nå er kommet tilbake, frisk og rask.

Tar pappaperm

Det vil nok ta en stund før Frode klarer å omstille seg til livet hjemme på Nordstrand.

– Jeg er vant til å være på vakt hele tiden. Det blir et mye roligere liv nå, sier han. Men hektisk blir det nok likevel. Frode skal rett ut i tre måneders pappapermisjon, med de utfordringer det medfører.

– Det blir en omstilling for hele familien, sier han. Siden Benedicte også jobber i Forsvaret ser hun ikke bort ifra at også hun kommer til å reise ut en gang.

– Alle som jobber i Forsvaret føler nok at de burde ut på et tidspunkt, også jeg. Men jeg vil ikke være borte like lenge som Frode. Maks fire måneder, helst bare tre, sier Benedicte og får støtte av mannen.

– Hvis Benedicte ønsker å reise ut, så håper jeg hun gjør det, sier Frode.

Stolt av mannen

Frode sitter igjen med en opplevelse for livet.

– Det å jobbe der nede er helt spesielt. Vi er så tett på hverandre og alle følelser blir veldig forsterket. Og kontrastene blir store, sier Frode som har lært mye om livet i Afghanistan.

– Jeg har møtt flere sivile afghanere og fått høre mye om hvordan de lever sine liv. Det er store forskjeller fra våre liv i Norge, men det er mye likt også. Det dreier seg om å jobbe og familien, sier han og legger til at det var en fin erfaring.

– Men barna hjemme gjør det vanskelig. Det er klart man tenker på risikoen, men når man lever under konstant risiko må man håndtere det profesjonelt. Det oppleves nok verre for dem som er her hjemme, sier han. Han føler arbeidet var viktig.

– Jeg mener i aller høyeste grad at Norge er med i et viktig fredsarbeid, sier Frode.

– Vi trenger våre beste menn i Afghanistan. Bildene Frode har sendt derfra har gjort sterkt inntrykk, særlig av barna der, sier Benedicte og legger til:

– Etter min mening er Frode, og de andre som har tjenestegjort i Afghanistan, helter. De har i hvert fall utført en helteinnsats, utsendt av Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.