RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra venstre Mauricio Deliz, Eva Borgeteien, Luiz Marquez og Soledad Soto. FOTO: LARS ROAR RUD
Fra venstre Mauricio Deliz, Eva Borgeteien, Luiz Marquez og Soledad Soto. FOTO: LARS ROAR RUD

Fra søppelhaug til grønn lunge

Chilenerne lar seg imponere over hvor mange grønne lunger som finnes på Sagene og Torshov.

SAGENE: I en uke har fire chilenere trålet østkantbydelen på jakt etter alt som gir pusterom fra asfalt og biltrafikk. LA21- forumet har vist fram parkene, Akerselva og friområdene. Nabolaget Villa 4 Alamos i Santiago har et stykke fram til en slik standard. Men chilenerne har noe som Sagene ikke har.

Forvandlet eget nabolag

I bydelen Maipo har 3500 innbyggere klart å forvandle nabolaget fra en søppelhaug til en grønn lunge. Avfall er byttet ut med urteplanter og økologiske grønnsaker. Nylig ble det satt igang en vennskapsutveksling mellom nord og sør. Ideen er å lære av hverandre slik at verden får en mer bærekraftig utvikling.

– Vi besøkte Bjølsenparken. Noe slikt er helt utenkelig hos oss. I Chile finner du kanskje slike parker i rike nabolag, men da er det inngjerdet. Her i Norge er jo alt åpent. Du kan gå fritt og ingen ødelegger, skryter Luiz Marquez, leder i organisasjonen El Ceibo.


El Ceibo er navnet på et tre i Chile. Organisasjonen tok navnet etter et folkeopprør om et grøntområde. Konflikten ble startskuddet på at folk begynte å ta del i demokratiske prosesser. Ifølge Eva Borgeteien i LA21-forumet har nordmenn mye å lære av chilenerne.

– De er blitt et foregangseksempel både nasjonalt og internasjonalt. Folk fra utlandet kommer for å se på. De har vokst seg store og blitt en maktfaktor. Politikerne forstår at de jobber seriøst og med stor kunnskap. De gjør et sosialt viktig arbeid som ikke kan overses, sier Borgeteien.

Var en slum

Luiz Marquez er stolt av å kunne fortelle om forvandlingen fra slum til attraktivt nabolag. På kort tid har Alamos blitt en øko-bydel. Folk samler inn flasker, resirkulerer søpla og dyrker sine egne urter. Plastposer kan kappes opp i strimler og lages til små figurer eller praktiske handlenett.

– Alamos er et ganske fattig nabolag, hvor det tidligere var mye narkotrafikk. Folk var flaue over å si at de kom derfra, men nå er de stolte. Barn, voksne og eldre jobber sammen.


Mauricio Deliz i Change the World forteller at mye dreier seg om å knytte mennesker sammen for en felles sak. Borgeteien håper øko-tankegangen skal smitte over på Sagene.

– Foreløpig har vi ikke sett så mye folkelig engasjement, men her på Sagene er det viktig å involvere barn og ungdom. Få dem til å delta mer i demokratiske prosesser, sier Borgeteien, som tror Sagene kan bli en øko-bydel.

– Det skal du ikke se bort fra. Visjonen skal vi gå sammen om å skape. Folk må begynne med seg selv. Vi ser jo at det er et høyt miljøengasjement i bydelen, med tanke på hvilke partier folk stemmer på, avrunder Borgeteien.

– Hva kan dere chilenere lære av Sagene?

– Noe vi kan lære er hvordan myndighetene støtter den linjen med bærekraftig utvikling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere