*Nettavisen* Nyheter.

Fra synagoge til sauna

Sidsel Levin gleder seg til å dele jødisk kultur og historie med publikum. FOTO: ELLEN RØNNING

Torsdag kveld åpner kunnskapsminister Kristin Halvorsen ny utstilling i Jødisk Museum i den gamle synagogen i Calmeyers gate 15.

SENTRUM: Utstillingen "Det jødiske året – Alt til sin tid", tar publikum med gjennom et jødisk år, der tradisjoner, identitet og kulturhistorie blir presentert fra et jødisk perspektiv.
Synagogen, som ble bygget i 1921 og brukt frem til krigen, har levd et broket liv. Etter at bygningen kom i privat eie i 1981 har den huset forskjellige virksomheter som for eksempel platestudio, kurdisk klubb, koranskole og saunaklubb for herrer. I 2005 overtok Jødisk Museum i Oslo gladelig bygningen med alle dens skavanker.

Fugl Fønix

Lokalavisen møter daglig leder Sidsel Levin noen små dager før utstillingsåpning, i et lokale som må kunne kalles en Fugl Fønix.

Fremdeles anes spor etter fordums kraftige forfall, men over senkete tak, bak utallige malingsstrøk og under tre-fire gulvbelegg har dyktige fagfolk funnet skatter i form av original utsmykking fra synagogens storhetstid.

– I tillegg har klenodier blitt funnet stuet bort i kjellere og loft her og andre steder, og med stor glede brakt tilbake til Calmeyers gate 15, forteller Levin.

– Så også det opprinnelige Toraskapet.

Dabrosins arv

– Det praktfulle skapet ble laget av Dabrosin. Han ble selv deportert og gasset under krigen, men barna hans greide å rømme til Sverige, og med seg hadde de skapet.

Da Dabrosins barnebarn hørte om åpningen av museet i den gamle synagogen, kjørte de skapet fra Sverige for å gi det til museet.

– Lignende historier ligger bak nesten hver eneste gjenstand her. Så uendelig mye ble borte, så vi legger et historisk puslespill med store hull. Små ting, brev, hilsener og historier hjelper oss å fylle det – litt etter litt.

Kunnskap er veien

– Det er nok en del gamle fordommer og misforståelser ute å går rundt jødisk historie, kultur og religion, sier Sidsel Levin.

– Jødenes historie formidles jo ofte av ikke-jøder, og uansett fagkompetanse og kunnskap blir historien annerledes sett utenifra. Og vi er overbeviste om at den økende antisemittismen kun kan bekjempes med økt kunnskap i samfunnet generelt. Derfor er det et hovedfokus for museet å fortelle den levende og vellykkete innvandrings- og integrasjonshistorien om norske jøder gjennom 160 år.

–Vi vil vise jødisk mangfold, og prøve å formidle hva det vil si å leve og identifisere seg som jøde i Norge i dag.

Kreativitet

Utstillingen er lagt opp med tanke på å aktivisere og engasjere publikum, uansett om de er ni eller nitti. I tillegg til en reise gjennom et jødisk år vises filmede intervjuer av personer fra 15 - 95 år, med forskjellig bakgrunn og erfaringer fra å leve som jøde i Norge i dag. Det er laget eget opplegg rettet mot skolene.

– Vi håper det kommer masse ungdommer hit, fra alle kulturer og religioner, sier Levin,

– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i mye av jødenes historie og erfaringer som invandrere.

Jødevitser

Levin er ellers storfornøyd med besøket til museet som åpnet i 2005.

– Vi vil jo at dette skal være en god møteplass for alle, sier hun, før hun oppfordrer til et toalettbesøk.

Det kunne lett blitt et langvarig besøk! Samtlige vegger er nemlig tettskrevene av jødevitser. Grovisene regjerer veggen bak toalettet, damevitsene til høyre osv, alt i sirlig håndskrift. En tavle med kritt oppfordrer besøkende til å skrive ned sine favoritt-jødevitser. Her er det ikke akkurat selvhøytideligheten som rår.

– Humoren har vært avgjørende for jøder verden over, til alle tider, sier Sidsel Levin.

Utstillingen åpner for publikum 30. mai. Museet er åpent tirsdag: 10-15, torsdag: 14-19 og søndag 11-16.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.