*Nettavisen* Nyheter.

Fra to til fem dager for narkomane

Retretten har nå muligheten til å hjelpe enda flere. Nå holder de åpent fem dager i uken. Sjansene for å forhindre en narkomans tilbakefall er økt.

SENTRUM: Vi har nå fått midler til å kunne holde åpent fem dager i uken, i stedet for to. Det er kjempebra, forteller en fornøyd styreleder.

Rita Nilsen er grunnleggeren av stiftelsen Retretten, som hjelper tidligere rusmisbrukere og pårørende på bena.
Her kan vi snakke med personer i enerom, de kan slappe av for seg selv. Mange velger å være sosiale i grupper.

Større muligheter

Fra og med 25. september kommer Retretten til å holde åpent fem dager i uken. Stiftelsen har mottatt midler fra Rusmiddeletaten, justisdepartementet og sosial- og helsedepartementet.

I fjor hadde vi 550 registrerte besøkende. Målet vårt er å forhindre rusavhengige å falle tilbake til rusmiljøet og å hjelpe de med et skritt på veien. Her har man mulighet til å møte likesinnede og mulighet til å få familiesamtalei, forteller Nilsen.

Noe av det som gjør Retretten spesielt er deres akupunktur program. Akupunkturen er mot Post Akutte Abstinens-symptomer (sen-abstinens).
Senabstinens er den vanligste årsaken til tilbakefall. Dette ønsker vi å forhindre. For de pårørende kan vi gi akupunktur mot depresjon og uro i kroppen, sier Nilsen.

Behandlingen gjør blant annet at stresshormonene minsker, for mye av dette hormonet fører til depresjoner.

Akupunkturprogrammet er godkjent av Verdens Helseorganisasjon(WHO). Nilsen har lang erfaring. Nålene settes i ørene og skal bli der i 30 til 45 minutter.

Galskapen over

Rolf B. har vært bruker av Retretten siden mars i fjor og roser stedet opp i skyene. En gang i uken kommer han for å få akupunktur, i tillegg til gruppeterapi.
Jeg så ikke problemene. I 24 år har jeg brukt amfetamin og har hele tiden visst at jeg var narkoman, men jeg hadde bestemt meg for å være narkoman. Jeg ville være det, forteller Rolf.

Rolf forteller at som narkoman har man en egoistisk tankegang.
Ikke synes synd på en narkoman. For man har det greit. Man doper seg og får rusen. Jeg brydde meg ikke om noe, så lenge jeg hadde rusen i kroppen, var jeg glad. Jeg skulle alltid være narkoman!

Sånn ble det ikke. Heldigvis ble mannen nykter. Etter en tid i fengsel ble faren svært dårlig. Da bestemte Rolf at han måtte bli nykter og ikke svikte familien mer. Han endte på Retretten etter å ha bli overtalt av en venn.

Jeg tenkte at gruppeterapi og slikt bare var tull. Men det er på grunn av alt Retretten har gjort, at jeg er nykter, sier Rolf.
Ikke engang hans 17-årige datter fikk ham til å slutte. Rolf trodde han klarte å ta ansvar for datteren, selv om han var narkoman.
Jeg kunne godt dødd for henne, men å slutte å ruse meg var ikke aktuelt. I ettertid ser jeg galskapen. Og vi har hatt familieterapi, noe som har hjulpet, forteller eksnarkomanen.

Galskapen til Rolf er over. Han jobber, går på Retretten og ser seg i speilet.
Jeg har selvrespekten. Jeg kunne aldri begynt å ruse meg igjen, da kunne jeg ikke sett meg i speilet. Jeg har fått selvrespekten tilbake, sier han.

God hjelp

Retrettens akupunkturprogram er bare en del av hjelpen.
Det er et supplement til annen hjelp og terapi som finnes andre steder. For på veien til å bli nykter er det mye ulike ting å ta tak i, sier Nilsen.

Det som kan minne om en slags ego-tripp narkomane lever på, er noe som må jobbes med, i tillegg er det viktig at pårørende blir kvitt eventuell skyldfølelse.
Tilbudet er gratis, og alle er velkommen. Vi har ikke noe journalføring, så man kan også være anonym, forklarer Nilsen.

Retretten har familie-, gruppe- og individuelle samtaler, hvor man prøver å komme fram til løsninger. Stiftelsen prøver også å få startet opp med temadager hvor man tar for seg ulike faser i tilbakefall.
Jeg trodde gruppeterapi var noe tull, men det hjalp meg, legger Rolf til.

Noen av stiftelsens medarbeidere har levd et liv i rus, enten som pårørende, eller som misbruker. Nå kan de endelig få muligheten til å hjelpe flere og grunnleggeren er veldig fornøyd med flere åpene dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.