Gå til sidens hovedinnhold

Fra Ullevål til Ukraina

Ullevål-elevene fikk kongelige råd på veien før de tok turen til Kiev, og møtte ukrainske elever som gjerne vil lære seg norsk.

ULLEVÅL/KIEV: 4. mai dro 12 forventningsfulle 6. og 7. klassinger fra Ullevål skole for å besøke Scandinavian Gymnasium i Kiev, Ukraina. Dette var en gjenvisitt fra i høst, da elever fra Kiev var på Ullevål.

- Vi merket fremgang fra forrige gang, og tror de syns det var kult å bruke språket for andre gang, forteller Regine Leiell Espetvedt Finstad (12), Lars Jakob van der Hagen (12) og William Gunnholt Hvalbye (11), om Ukrainernes norskkunnskap.

Rådspurte Mette-Marit

Den skandinaviske skolen blir støttet økonomisk av Telenor og Utenriksdepartementet. Den har 1400 elever, de fleste er ukrainere som gjerne vil lære seg de skandinaviske språkene. I oktober i fjor fikk skolen besøk av vår egen kronprinsesse. Det var derfor elevene fra Ullevål ble invitert til slottet før de selv satte seg på flyet til Øst-Europa.

- Vi var i audiens hos Mette-Marit, forklarer Lars Jakob. På slottet måtte elevene vente litt, men da kronprinsessen kom vanket det både boller og brus.

- Vi fikk stille Mette-Marit spørsmål om hvordan det var der. Jeg lurte blant annet på hvordan finanskrisen har rammet Ukraina, sier Lars Jakob.

Dessverre for kronprinsessen var det under Ukraina-turen at hun falt og fikk hjernerystelse.

- Heldigvis var det etter at hun hadde vært på skolen, så den husket hun mye fra, sier William.

Skoleuniformer

Kontrastene mellom Kiev og Oslo er store.

- Den er fin, men veldig svær, og helt annerledes enn Oslo, med biler og mennesker overalt og brede veier, sier William.

Også skolen skilte seg ut fra hverdagen til Ullevål-elevene.

- Elevene har skoleuniform, forklarer William, som ikke er helt sikker på om det hadde slått an på Ullevål.

- Det hadde nok vært morsomt i starten da..., tror Regine.

- ...men det hadde vært kjipt å gå med det samme hver dag! skyter Lars Jacob inn.

- Dessuten så måtte de reise seg opp når de sulle si noe i klasserommet, sier Regine.

Til høsten kan det være at Kiev-elevene returnerer til Ullevål. Det gleder 6. klassingene Regine og William seg til.

- Da går jeg på ungdomsskolen på Marienlyst, men jeg har avtalt å møte noen av dem likevel, sier 7. klassingen Lars Jakob, som har kontakt med flere av ukrainerne på Facebook.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley