RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra uteliggermiljøet


I tjeneste: Nils G. Skarning og politihunden Rex i tjeneste.
I tjeneste: Nils G. Skarning og politihunden Rex i tjeneste.
I årene etter andre verdenskrig var det mange uteliggere som holdt til både i Årvollåsen, Linderudkollen og på Grefsen.

Årvoll: Under oppveksten og senere som fersk politimann møtte Nils G. Skarning mange av uteliggerne. Slikt blir det gjerne historier av. Denne søndagen fortalt på Årvoll gård.

Ervald

En av de første som foredragsholderen møtte i sin ungdom var Ervald Larsen.
Han kom en dag inn på gårdstunet der vi bodde. Uflidd og fæl satte han seg på trappa. Mor kjente ham fra før og kom ut med nykokte poteter. Disse delte han på midten og smurte godt med tørrsprit på. Det var da jeg lærte at sprit kunne brukes til annet en bare på primusen.
Ervald ble også kalt "Disens skrekk" av ungene i området. Selv om han kunne skremme fanden på flat mark var han ikke farlig.
Ikke alle som hadde sine fristunder ute i den frie natur var uteliggere.
Ivar fra Refstad var en av disse. Han hold i perioder til i Lillomarka, men hadde sin hybel på Sinsen. Muskuløs, nøttebrun og bare iført en minishorts vandret han ofte fra Isdammen og opp til plassen sin som lå ved skogsbilveien inntil Linderudkollen, forteller Nils G. Skarning og fortsetter:
Ofte overnattet han her i selskap med et par øl. Han kan nok i mange henseender ha vært damenes drøm, og var til tider svært så galant. Ivar er død, men "Ivar-plassen" består.

Uteliggerplassene

Groruddalen historielag har samlet god dokumentasjon over de ulike "uteliggerreirene". Tanken er å bygge opp en av uteliggerhyttene som et historisk punkt for framtiden.
Ellers var vel den første kjente uteligger i Lillomarka Ole Høyland. Han ble født i 1797 og ble en erfaren tyv, men svært så populær hos menigmann. Han var mannen som tok seg inn i Norges Bank og siden gjemte seg her oppe. Pengene ble aldri funnet og mange har lett og leter fortsatt. etter den nedgravde skatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere