RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Vestkanttorget til Valkyrie plass

Neuberggata fikk navnet i 1879 oppkalt etter Neubergløkka, som var en del av Frøn gård i Vestre Aker og som tilhørte kjøpmann Neuberg. Neubergløkka var øverst i Neuberggata ved Bogstadveien (som den gang het Sørkedalsveien).

MAJORSTUEN: I 1856 ble Neubergløkka kjøpt av Aker kommune for bruk til som de sa nytt sykehus eller «pleiestue for fattige Syge». Den ble innviet i 1871 og anstalten ble kalt «Pleiestuen» eller «Akers Sykehus» og ble belagt med 23 pasienter.

På folkemunne bruker vi navnet Vestkanttorget, før 1934 het den Professor Dahls plass,

Så fikk den navnet Amaldus Nielsens plass etter landskapsmaleren Amaldus Nielsen

(1838-1932), som hadde eiendom i Majorstuveien 8. Plassen ble i 1916 opparbeidet som torg for salg av frukt og grønnsaker, men på grunn av dårlig salg ble det etter kort tid slutt med det. I 1989 startet det opp med bruktmarked på plassen hver lørdag (ikke om vinteren), og det er blitt et meget populært marked.

Boliger og butikker

Neuberggata består vesentlig av bolighus hvor det i de fleste eiendommene er butikker i første etasje. I mange av bygningene som er bygd rundt 1900, har loftet på husene blitt omgjort til leiligheter.

Vi starter så ferden oppover fra Vestkanttorget opp mot Valkyrie plass.

Nr 1 og 2 ble oppsatt i 1897 og 1895, og arkitekt var Olaf Boye. Nr 1 er en eiendomsgård mens i nr 2 er det to forretninger, Vestkanttorget frukt og grønt og Vestkantblomst, to meget aktive forretninger som har vært der i mange år, nåværende eier av Vestkantblomst har vært der i mer en 20 år. I nr. 3b (i bakgården) skal i gamle dager Uranienborg menighet ha hatt Gamlehjemmet «Fredly», antagelig fra 1920-årene, det har vært der helt fram til 1967 hvor Forbundshotellet startet opp i 1968 med KFUK-hjemmet, kvinnespeidernes overnattingsted som var der i mange år, men som ikke er der nå.

Vi kommer nå til Elsters gate, og i nr 4 (1899) holder Futurum frisør til som begynte i 1989 i lokale med inngang fra Elsters gate, men innlemmet i 2000 også hjørnelokalet hvor det før hadde vært et firma som drev med utleie av boremaskiner og lignende. Nr. 6 (1918) har et hjørnelokale hvor det i gamle dager var en melkebutikk, man kalte dem melkebutikker, men de var jo små kolonialforretninger, og det var butikker hvor man handlet på bok. Dessverre fikk mange av dem problemer da mange ikke betalt det de skyldte til butikkene.

På slutten av 1990-årene begynte Fargeglede her med Fargehandel, og i 2008 overtok firmaet Maling 1000 Majorstua lokalene.

På høyre side oppover gikk kvartalet fra nr. 1 helt opp til Middelthuns gate, og det ligger mange små butikker oppover, i nr. 5 ligger Majorstuen frisør som startet i 1995 først i nr. 7 og flyttet inn i nr. 5 i 2003 da Ruth Design flyttet ut av lokalet, det er også bakgård i nr. 5.

Nr. 7 (1899) er Kvist Interiør, og det er også her bakgård. Vi kommer nå til nr. 9 (1934). Møbleriet KA International var her, men er lagt ned, men her skal det komme sushiutsalg i lokalet. Videre til Lille Budda AS, som er klesbutikk, gaver og orientalske varer, kom hit i 2007. Neste butikk er Stakkeloftet, som har vært her fra 2005, som er stedet for utleie, brodering, montering og forandringer av bunader, salg av matrialer otc. Tidligere var det en kiosk i dette lokalet.

Neste butikk er Grewe Design, Boutique og søm som har vært her helt siden 1986. Så kommer Studio Capelli frisør begynte her i 2004, i disse lokalene var en av kjendisbutikkene før i tiden, Min butikk, med finere brukte klær. Øverst i nr. 9 finner vi en skumgummiforretning, det var en av de første butikkene i Oslo som solgte skumgummi-madrasser, puter, osv.

Ovenfor her er en plass med bilparkering og trapper opp til Ole Fladagers gate. Over gaten på den andre siden ligger nr. 10, og der var Glassmester Lindberg i mange, mange år, nå er det Miho frisør som har vært der siden 2006, som var 2 år før det i nr. 9.

Nr. 14 (1896) på hjørnet til Middelthuns gate var Ruuds Konditori der i flere tiår etter 1947, etterpå kom A. Hansens Bakeri, senere er jeg blitt fortalt at det var en danske som drev stedet, og med servering inne husker jeg at dette var et sted mye brukt av drosjesjåfører. Ruth Design kom til Neugerggata i 1990, først var de i både nr. 5 og nr. 7, men i 2003 flyttet de inn i nr. 14 i lokalene etter konditoriet.

Katolsk kirke og bilverksted

Vi passerer Middletuns gate, og på høyre side har vi nr 15 som er St. Dominikus kirke (katolsk), som ble vigslet 2. oktober 1927. Arkitekt var Harald Sund. På bakre del av tomten der kirken står, sto det en stort toetasjes flott trevilla hvor St. Dominius Kloster alt var i drift fra 1921, siden har klosteret blitt utbygget to ganger, og i 1970 var utbyggingen ferdig. Da var også den gamle villaen revet. Jeg har en liten historie fra den katolske kirken fra ca. 1948/49, vi hadde hørt av noen eldre gutter at man kunne bli kastet ut av kirken om man ikke var stille under sermonien. Vi var fem gutter i 10-11-årsalderen som gikk inn i kirken, og vi var vel ikke helt stille. Det stemte, vi ble alle sammen kastet ut av kirken!

I nr. 19 er det kommet opp et stort nybygg hvor Rimi har en stor forretning. På denne tomten som ligger på hjørnet av Maries gate, var det før en bensinstasjon, Texaco, og et bilverksted. I ca. 1977 kom Arne Ingier dit og drev bilverksted og bensinstasjonen fram til ca. 1987. Ingier jr. fortalte meg at denne bensinstasjonen antagelig var den siste betjente bensinstasjon i Oslo.

Han fortalte at spesielt damer kom fra ganske langt unna for å få betjening! Før Arne Ingier hadde bilverstedet, var det Ford-verksted her.

Nå på venstre side fra Middeltuns gate fram til Maries gate var det også flere forretninger, i nr. 16 (1895) som var bygd for boliger ble gården i ca. 1930, for en del av første etasje gjort om til butikker. Det var da en melkebutikk og en møbelbutikk, og Aftenposten hadde en budavdeling der også, Men nå er det det gjort om til et lokale, og på 2000-tallet har det vært en Fidus interiør og innredning. Nå er Ugress frisør der, og de kom dit i 2008.

Så kommer hjørnegården med adresse Maries gate 5, her var det før et fotoatelier og fotoforretning, firmaet The House, Kompetansehus på Arrangement er der nå, de kom dit i 2008.

Trolleybuss!

Vi går nå videre oppover Neuberg gata og passerer Maries gate.

Trolleybussens rute 20 til Galgeberg hadde endeholdeplass for Majorstuen utenfor Neuberggata 21 (1885), jeg vil tro at mesteparten av de yngre i Oslo ikke vet eller har sett en trolleybuss. Det er en buss som går på strøm som den får fra et ledningsnett et par meter over bussen, ved at det er to lange dragere på busstaket som ligger opptil strømledningene. Disse hoppet ofte av ledningen, og konduktøren måtte ut å få dragerne på plass på ledningen igjen. Denne type buss ble brukt i Oslo fra 1940 og nedlagt i 1968.

I nr 21 holder Lås og Nøkkel AS til, det er et firma som har vært her i mange, mange år og er et velkjent bilde i Neuberggata. På den andre siden av gaten lå Tors Magasin, det var en isenkram og lekebutikk. En kjenning av meg fortalte at han som barn hadde sett et modellfly som hang i taket inne i butikken før jul, han fortalte både mor og ekspeditøren at det var det han ønsket seg til jul, men på juleaften så han at modellflyet fortsatt hang inne i butikken. Men jubelen kom i taket hjemme da det også var en pakke under juletre som inneholdt et modellfly. Den gamle gården hvor butikken var i, er revet og det har kommet opp et nybygg der. Denne har adresse Maries gt. 6, her ligger Vest dental AS som er en tannteknikerbedrift.

Vi er nå kommet opp til hjørnet av Majorstuveien hvor det er flere forretninger på hjørnene men gårdene har adresser til Majorstuveien. Vi hadde Lorentz Mineralvannfabrikk i bakgården i den gamle gården som er revet, og i den nye gården er Bahamas solstudio, et av solstudioene i Oslo som fortsatt er manuelt betjent og som startet der i 1992. Det har vært et kopieringsfirma mot Majorstuveien som ble etterfulgt av firmaet Rypesekken og Fiskevesken, denne har sluttet og fargehandel Malia Majorstua vil om ikke lang tid flytte inn her.

Over gaten var Gjetanger Fargehandel, en fargehandel som hadde vært der i så lenge jeg kan huske, firma Flid og Uflid interiør var der etterpå, og nå er Cafe Rustique der, de kom i 2004.

Neste lokale var Eikelid engrosforretning for mange år siden. Gastonomia D.O.C. AS, som er der nå, kom hit i 2008.

I neste lokale er Reiseselskapet Select Collection, de kom i 2001. De het tidligere Select Travel. På høyre hjørne over Majorstuveien var Karsten Løvaas kjøttforretning, og der er nå Teppekonsulentene AS med teppebutikk, de kom dit i 1966, så var det en liten melkebutikk (kolonialbutikk), med flere eiere, der det nå er Brukthandel Old Fashioned med sine fristende antikviteter. Det er også en frisørsalong i gården.

Nå går vi videre oppover mot Valkyrie plass, dette er det siste kvartalet av Neuberggata. I dette kvartalet er det lite med foretninger, nesten bare boliggårder. Nr. 20 (1899) er det kun boliger, og jeg husker at i denne gården bodde en av Norges aller første flyvertinner, i nr. 22 (1898). Her ble det holdt en stor boligutstilling i 1960, den het ”Nytt i Gammelt”. Hele gården ble innvendig rehabilitert, og den viste at man kunne benytte de gamle gårdene og få omgjort de gamle leilighetene til nye og moderne leiligheter.

Nr. 24 (1888) er en av de eldste gårdene i Neuberggata, i gården var det et kunstgalleri som nå er nedlagt. Nr. 25 (1914) er kun boliger.

Radiokjendis og hestepærer

I nr. 29 (1893) bodde Bjarne Andersen, som spilte drosjesjåføren Richardson i krim-hørespillet, ”God aften, mitt navn er Kox”, gatene i Oslo var folketomme når den gikk på radioen, dette var jo før fjernsynets tid.

Nr. 31 (1898) var det en melkebutikk og jeg husker godt når eieren Fru Ida Aspaas kom løpende ut på gata når en av hestene til Frydenlunds bryggeri hadde lagt igjen noen «hestepærer», fru Aspaas hadde nemlig hytte på Bleikøya, og litt gjødsel til grønnsakene og blomster der var kjærkommet.

Deler av gården ellers ble brukt av Blindeforbundet for svaksynte og blinde, men det var i gamle dager. I 1971 ble det i gården gjort om en del leiligheter til hybelrom for utleie, og fram til 1983 var det Rikshospitalet som leide der. Etter den tid er det blitt studenter som leier, slik som det er nå.

I tiden 1987 til 1999 var det også et meget brukt solstudio i gården. En gang det brøt ut brann i bygningen, brannen startet på loftet, jeg mener å huske at det må ha vært siste halvdel av 50-årene, det var noen blinde som først oppdaget det, og bortsett fra at hele loftet og en del av leilighetene i fjerde etasje ble ødelagt, ble ingen mennesker skadet. Det ble etterpå bygd på en etasje for leiligheter der loftet hadde vært.

Melkebutikken er gjort om til bolig. Vi hadde butikker også på hjørnet av Bogstadveien, men gårdene hadde adresse Bogstadveien. I hjørnegården til høyre var det en kontor- og rekvisita forretning, etterfulgt av et firma som drev med innramming av bilder og salg av bilder, nå er det Charisma Mote Exclusive som har vært der siden 1981 og som er en meget velrenommert butikk øverst i Neuberggata.

Neste butikk var Thorstensens kolonialforretning, nå er det Dressmann som er der. Det var også en kjole- og undertøyforretning og en tobakksforretning i gården, disse er i dag innlemmet i Dressmann. På den andre siden lå Willys Magasin. I dette lokale var det først en manufakturforretning, så var Noldus Nilsen fargehandel der, og i 1936 kom Willys Magasin som var der i fram til 1986. Så Saga Solreiser, og i 1989 kom William Franck AS med herreklær.Jeg har tatt med det jeg har klart å finne fram til av forretninger i Neuberggata nå og før, men det er sikkert en del jeg ikke har fått med! Håper dere har hatt en fin tur i Neuberg gata sammen med meg.Jeg etterlyser historier fra gårder man har bodd i på Majorstuen, for eksempel om det er noe man synes burde skrives ned, for å få historien bevart for framtiden. Vi må prøve å ta vare på historiene om folk og gårdene på Majorstuen før det er for sent. Din historie kan sendes til meg, e-post adresse: ragnar.olsen4@getmail.no, eller kontakt meg, tlf. 48 15 17 17.Ragnar Olsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere