*Nettavisen* Nyheter.

«Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

En av bakmennene forteller til Insider at han tjener store penger på salg av kokain i Oslo. Pengene investerer han i luksusboliger. Foto: Screenshot: Insider

- Kokain er best, det er medisin til å pule damer eller møte noen for god sex.

16.01.15 19:38

OSLO: Flere hundre vest-afrikanske narkotikaselgere tjener store penger på å selge dop på gata i hovedstaden. På toppen av pyramiden sitter norske torpedoer og MC-miljøer.

Og det er kokain som selger som varmt hvetebrød.

TV-kanalen Max og programmet Insider har gått narkomiljøet etter i sømmene. Insider har fått innpass hos en gambisk kokainselger, og muligheten til å følge hans bevegelser. Insiders mål var å finne dem som sto på toppen av rangstigen.

Store penger
- Kokain er best, det er medisin til å pule damer eller møte noen for god sex. Du blir som en kanin, sier «Frankie», den ene gambieren i programmet. Han er på vei for å hente dop fra en norsk bakmann, som er norsk og kalles «Kongen av Frogner».

Dopet selger «Frankie» videre til «fotsoldatene», som distribuerer stoffet på gata.

100 gram kokain kan han selge for 160.000 kroner eller mer. Pengene investerer han i luksusleiligheter i Gambia.

En av de andre selgerne forteller til journalist Atle E. Reinton at han normalt tjener mellom 35.000- 40.000 kroner i måneden. Men han har også tjent 80.000 kroner eller mer på å selge kokain.

Gateprisen er mellom 500-600 kroner for et gram utblandet kokain. Dersom man har et helt rent produkt koster det 1.000 kroner.

Se klipp fra mandagens episode av Insider her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=FlbFID3s_j7ZZij3ODwxlpZ8chJnGj-s_88GNz8Daw2hDMVms3cjwosKtL4LTYMLm-XV4s4i6PyBJzwn0DkVaNEPJUN0-8_4Y7MUOadhSXxcoYR2UrJNGLbt7Y57H7QJOSgt3BNL68M&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

Målet er helt vanlige nordmenn, som vil ha en ekstra spiss på lørdagskvelden. Insider blir med en av selgerne til Torggata, på under et minutt får de tilbud om å kjøpe kokain.

I programmet, som ble vist mandag kveld, kommer det fram at miljøet har spredt seg enormt de siste 20 årene, der flere hundre vest-afrikanere selger kokain, hasj, marihuana og heroin i Oslos gater.

Hvitevasker pengene

Bak narkomiljøet står nordmenn, forteller «Frankie». Han forteller at det er hvite mennesker som smugler inn stoffet, fordi mørkhudede blir stoppet i tollen.

Det er nettopp derfor «Frankie» stiller opp i programmet.

- Det er ikke svarte som har gjort dette stort, sier han.

Insider har lykkes i å få kontakt med en av de norske hovedmennene. Han er tett på det nigerianske miljøet.

Han importerer dopet og forsyner flere bakmenn og har holdt på med dette i fem år.

Han har to partnere fra torpedo- og MC-miljøet som krever inn penger og ivartear hans sikkerhet.

I følge reporter Atle Evang Reinton er dette den eneste måten å overleve på - med en hensynsløs kriminell organisasjon i ryggen.

- På norsk side leveres dette bare av de mest hardkokte mc-gjengene, forteller han i programmet.

Hovedmannen forteller til Insider at han tjener rundt én million kroner i måneden på å dra til Tyskland med bil, for å smugle kokain tilbake til Oslo. Han samarbeider med det norske torpedo- og mc-miljøet.

Hvor mye penger han har tjent tilsammen, vet han ikke.

- Jeg har tjent til mitt liv, og nok til min pensjon, sier han til Insider.

Pengene blir hvitvasket og skattet av.

Ved å snakke med Insider, risikerer selgerne livet.

Prisen for å tyste eller trekke seg ut av miljøet, er høy.

Drept

- Jeg har sett en person bli drept, det var et oppgjør, forteller en kilde i programmet.

- Hvis du kødder med noen, så lever du ikke lenger, sier en annen, og sikter til sine norske samarbeidspartnere.

Nordmannen som er intervjuet i Insider forteller at dersom du først har kommet deg inn i miljøet, er det umulig å komme seg ut.

- Man kan si det sånn at hvis en person først har gått inn, så er det farlig å gå ut. Da kan du ikke ta den telefonen å si at «nå har jeg det problemet». Da står du på dine egne bein. Hvis du ringer politiet, så har de en gjennomsnittelig utrykningstid på 15 minutter. Hva hjelper det? Dem står jo allerede på trappa di. Du kan ikke beskytte deg da. De vil stille opp med såpass mange at de vil ta deg med en gang, forteller nordmannen.

Les også: Ble kalt «muslimjævel» på direkten

Se klipp fra Insider-episoden på MAX her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=IzT1lXlUkNr88VSX44cDWruR_OjatT0jwyj6Yl0Fqj9LT3ourlMjDJJcyZVKYdbgUAPZxB19_8B9Tw9o76MGkMAHYg8-jUFIY3sGJMjJFELltAyXaufuoo4Y_h9ptA4_03MSFsNRSAc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

Menneskehandel
Det vest-afrikanske miljøet har vokst seg stort. Flere av selgerne er personer som har kommet til landet uten papirer.

Selgerne er ofte offer for menneskehandel, der bakmenn skaffer dem lovlige EU-papirer gjennom korrupte byråkrater. Prisen kan være på opp til 30.000 euro, eller rundt 270.000 kroner. Betalingen gjør afrikanerne ved å smugle kokain i magen, og så selge på gatenivå i Oslo. De setter seg i stor gjeld.

På toppen sitter et av landets tyngste kriminelle miljøer; torpedoer og mc-gjenger, som kontrollerer markedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her møtes flere gateselgere ved en café i Trondheimsveien i Oslo. Tyster de, frykter de for livet sitt. Foto: Skjermdump: Insider/MAX


Les også: - Problemene vi har med islamsk innvandring er enorme

Klarer ikke å knekke

Siden i fjor høst har Oslo-politiet gjennomført en rekke aksjoner mot det organiserte narkosalget i Oslo. Men miljøet er stort, og vanskelig å knekke.

I september i fjor gjennomførte politiet en aksjon der totalt 18 personer ble pågrepet. I desember ble 25 nye personer tatt i en liknende aksjon.

- Oslo politidistrikt har som prioritert oppgave å slå ned på åpenlys omsetning av narkotika i byen vår, uttalte stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon etter aksjonen i fjor.

- Dette er et problem som skaper mye utrygghet for beboere i dette området, og i dag har vi gjennomført en koordinert politiaksjon rettet mot en rekke personer og adresser som vi mener kan knyttes til omsetning av hovedsakelig hasj, sa han videre.

Les også: To knivstikkinger i Oslo tirsdag morgen


Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag