*Nettavisen* Nyheter.

Frarådet bading

En flere meter bredt belte med brunhvitt skum strakte seg i formiddag fra odden ved stupetårnet inn mot bukta.

Et skilt hvor Ulvøya vel fraråder folk å bade på grunn av forurensning var det som møtte badegjestene på Sydstranda på Ulvøya i formiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

En flere meter bredt belte med brunhvitt skum strakte seg i formiddag fra odden ved stupetårnet inn mot bukta. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Henning Larsson får prikker på huden etter bading å må skylle dem bort i dusjen på Sydstranda. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

En flere meter bredt belte med brunhvitt skum strakte seg i formiddag fra odden ved stupetårnet inn mot bukta. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne advarselen møtte badegjester på Ulvøya i dag. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Søsknene Majja og Henning Larsson var i dag på Sydstranda sammen med bestefar Reidar Brevik. De valgte å bade tross frarådingen. Foto: Øystein Dahl Johansen

ULVØYA: - Kanskje det er algebæsj, sier Henning Larsson som er på Sydstranda på Ulvøya sammen med søster Majja og bestefar Reidar Brevik fra Nordstrand.

SE FLERE BILDER FRA SYDSTRANDA VED Å KLIKKE PÅ BILDEKARUSELLEN OVER

Da Nordstrands Blad var på Sydstrandi formiddag strakk en flere meter bred stripe med brunhvitt skum seg langs vestsiden av odden stupetårnet står på og inne i bukta mot stranda. På Østsida av odden er det noe bedre.

Henning, Majja og Reidar så frarådingen, men valgte likevel å bade.

- Det er ikke delikat, men det er litt bedre på denne siden, sier Reidar Brevik og viser til østsiden av odden.

- Vi får sorte prikker på huden som vi må skylle bort i dusjen, sier Majja og Henning.

Prøver å finne årsaken

- Vi prøver å finne ut av det, men nå har forurensningen blåst bort. Vi har snakket med renseanlegget på Bekkelaget og konkludert med at det ikke er overløp derfra. Sannsynligvis er det en algeoppblomstring, sier Kjetil Nevstad som er strandansvarlig i Ulvøya vel til Nordstrands Blad ved 14-tiden.

Skiltet som frarådet bading ble derfor fjernet, og stranda er åpen som normalt igjen.

- Det var stygt i går og ekstra ille i dag, sier Nevstad som håper de slipper mer av griseriet.

Måler innhold av tarmbakterier

Helse- og velferdsetaten (HEV) gjennomfører jevnlige målinger av tarmbakterieinnholdet i badevannet i Oslofjorden. HEV har ikke fått noen meldinger om overløp fra renseanlegget på Bekkelaget. De regner det også som usannsynlig at forurensningen stammer fra overløpet som gikk ut i Lysakerelva mandag og tirsdag og førte til at det ble frarådet bading på noen strender på vestsiden av fjorden.

- Vi har ikke fått noen meldinger fra Vann- og avløpsetaten, sier Ole Anton Engen som er ansvarlig for badevannskvalitet i HEV.

Det er ikke foretatt målinger av tarmbakterier på Ulvøya siden 23.6, men målinger gjennomført tirsdag 4. august på blant annet Ormsund og Malmøya viser greie bakterienivåer, mens det for Ingierstrand og Bestemorstranda viser verdier som ligger nært opp mot grenseverdien for å fraråde bading.

- Vi fikk en melding om noe liknende på Katten i går (onsdag) og tror det kan være en algeoppblomstring, sier Engen.

Ingen helserisiko

Engen har vært i kontakt med kommuneoverlegen og gjort en vurdering av dette som smittekilde.

- Vi anser ikke dette som noen helserisiko. Ekstreme konsentrasjoner av blågrønne alger inneholder nevrotoksiner og har ført til dødsfall i utlandet. Men da skal du drikke store mengder av vannet, sier Engen.

HEV vurderer nå å dra ut for å ta prøver av badevannet, men det er for sent å få analysert prøver derfra i dag, derfor blir prøvetakingen tidligst gjennomført i morgen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag