*Nettavisen* Nyheter.

«Freakshow»

Simen Sundsbø, journalist i Nordstrands Blad.

At de europeiske landene skal møtes for å konkurrere med musikk og dans fremfor å starte verdenskriger er en besnærende tanke. Ideen om å måle kulturelle krefter gjennom tekst, melodi og scenekunst gir for meg mer mening enn å konkurrere om å sparke en ball. Likevel hater jeg Melodi Grand Prix, MGP, Eurovision Song Contest og alt som hører dertil, rett og slett fordi det er så ekstremt dårlig.

Våren 2009 deltok jeg på Ungdommens Europaparlament i Stockholm. Selv om det fortsatt var én måned til finalen, var det Eurovision-feber blant de unge EU-politikerspirene. Unntaket var den norske delegasjonen.

Mens de andre arrangerte en ganske formell Eurovision-konkurranse, satt vi nordmennene og ristet på hodet mens vi prøvde å forklare resten av Europa at i Norge er det ingen som bryr seg om Eurovision Song Contest og at hele greia er en vits, best egnet for svensker. I april 2009 var dette en spissformulering som ikke lå så langt fra sannheten. Én måned senere vant Alexander Rybak Eurovision Song Contest og så ble også Norge ble smittet med MGP-pesten.

Jeg bodde i Sverige da Norge var vertsnasjon for Eurovision-finalen, og siden alle mine svenske venner benket seg foran tven ble det til at jeg også gjorde det. Etter at tre land hadde vært på scenen, var jeg så provosert av det jeg så at jeg la ut mine første og siste twittermeldinger. De var sinte, bitre og jeg har slettet dem i ettertid.

I et rom fullt av svensker var det ingen som satte større pris på lave norsk poengsumer enn meg. Det er nemlig slik at når nordmenn vinner noe, blir nordmenn interessert i det. Takket være dårlige norske resultater i mange år har interessen for MGP lenge vært på et fornuftig nivå, men etter at Rybak vant og sirkuset kom til Norge tok det av. Vi ble plutselig en Eurovision-nasjon med seiersambisjoner og massiv mediedekning av freakshowet.

Folk må gjerne se på MGP for min del, jeg vil bare slippe å måtte høre om det og lese om det overalt. Jeg håper at Norge igjen kan bli en Eurovision-outsider, som ikke får poeng, om vi i det hele tatt kommer til finalen.

Etter at vi ble ydmyket på hjemmebane og Haba Haba floppet i Tyskland, håper jeg at MGP nå kan gå tilbake til det det har pleid å være – et siste stopp i karrieren for avdankede artister på vei til glemmeboka.

Simen Sundsbø

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.