RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På fredager bruker vi 20 prosent mer penger i kantina enn på andre dager.
På fredager bruker vi 20 prosent mer penger i kantina enn på andre dager. Foto: Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Fredag koser vi oss på jobben

Vi nordmenn unner oss både vafler og vinlotteri før vi går tidlig hjem på fredag – fordi vi fortjener det. Fredag er den store kosedagen.

OSLO: – Fredagskos er svært utbredt på norske arbeidsplasser. Noen bedrifter har kontraktfestet at de skal ha egg og bacon, pølser eller vafler på fredagsmenyen. Uavhengig av dette, pleier vi alltid å servere noe ekstra godt på fredager, sier Ingun Skaar i ISS Catering til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

ISS driver 450 bedriftskantiner i Norge og serverer 100.000 måltider hver dag.

Ifølge deres data er vafler den mest populære fredagskosen på norske arbeidsplasser, fulgt av pølser, pizza, fish & chips og napoleonskaker eller annen hjemmebakst.

– Vi nordmenn liker å gjøre oss fortjent til en belønning. Vi er flinke hele uka, spiser sunt og jobber hardt. På fredag belønner vi oss selv og feirer arbeidsukas slutt med en glidende overgang til det private, sier Skaar.

INGEN PLANER I HELGA? Sjekk vår helgeguide her!

Kan motivere

Nordmenn har kost seg på fredager i lang tid.

– Vi må nok svært mange år tilbake for å finne de første elementer av fredagskos på jobben, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work, instituttet som hvert år kårer de 30 beste norske arbeidsplassene.

LES OGSÅ: Den norske vaffelen er egentlig svensk ...

Falck tror sosialt samvær og noen godbiter på fredag har liten påvirkning for å skape en attraktiv arbeidsplass. Men han mener at dersom det styrker fellesskapet, så er det klart positivt.

– Å ha det hyggelig og morsomt på jobben kan være første skritt på veien til engasjement og motivasjon, sier han.

Og det er ingen grunn til å tro at det blir færre fredagsutskeielser i årene fremover, mener direktør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

– Fenomenet er trolig økende, fordi stadig flere jobber blir oppgavestyrt fremfor tidsstyrt. Så lenge man utfører sine oppgaver, kan man ta seg tid til å være sosial på fredagen. Fredagskosen kan også være en arena hvor ledelsen gir uttrykk for verdsetting av medarbeiderne, sier Steen.

LES OGSÅ: Gutta med vaffelhjertene

Et lite varsko

Utenfor kantina koses det også. Det arrangeres vinlotterier, tippekonkurranser, ukens rose, og det er ekstra folksomt ved kaffemaskinen. Noen fortsetter med fredagspils sammen med kolleger etter jobben.

Dersom alkohol er en del av fredagshyggen, er ikke det nødvendigvis bra for alle.

– Fredagspils kan være positivt for dem som er med, men også negativt for dem som av ulike årsaker ikke kan delta. Når det drikkes alkohol, vil ofte arrangementet også virke ekskluderende, sier Arild H. Steen.

LES OGSÅ: Her kan du nyte utepilsen i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere