RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredric Hauge: - Tøffeste og mest miljøvennlige bygget i Oslo


KRAFTTAK FOR MILJØET: Fredric Hauge (t.v) Peter Groth og Fabian Stang startet i dag byggeprosessen. Elevene Ingrid, Jon, Rikke og William fra Lilleaker skole fikk æren med å legge tegning og dikt i grunnmuren. Foto: Andreas Lindbæk
KRAFTTAK FOR MILJØET: Fredric Hauge (t.v) Peter Groth og Fabian Stang startet i dag byggeprosessen. Elevene Ingrid, Jon, Rikke og William fra Lilleaker skole fikk æren med å legge tegning og dikt i grunnmuren. Foto: Andreas Lindbæk
I dag var det byggestart på det nye bygget Vulkan på Grünerløkka. Og bygget blir det mest miljøvennlige bygget i hele Norge.

GRÜNERLØKKA: I dag la ordfører Fabian Stang og Fredric Hauge fra Bellona ned det første spadetaket for å markere starten på Norges første kontorbygg i energiklasse A.

– Med energiklasse A vil man bruke en tredjepart av energien som er normalt og i tillegg slipper ikke bygget ut CO2. Jeg håper at alle bygg blir slik etter hvert, sier administrerende direktør i Aspelin Ramm Eiendom, Peter Groth, til Østkantavisa.

Det blir påbudt med energimerking av bygninger fra 1.1.2010. Nye bygg kan ha et maksimalt forbruk på 165 kWh per m2. Bellona-bygget vil bruke 80 kWh/m2. Energimerke A vil kreve at bygget bruker maks 84 kWh/m2, mens gjennomsnitt for dagens kontorbygg er 271 kWh/m2.

Les også: Slo et slag for miljøet

– Glad i Grünerløkka

Fredric Hauge i Bellona mener det er viktig at de går frem som et godt eksempel nå mens det blir miljømerking på alle kontorbygg.

– Vi er et av verdens rikeste land og må derfor gå foran med et godt eksempel når det gjelder miljø. Det koster litt ekstra, men det tar vi inn på energiforbruken. For energiprisene vil ikke gå ned i fremtiden, sier Fredric Hauge.

– Vi får det tøffeste og mest miljøvennlige kontorbygget i Oslo, fortsetter han.

Og valget av plasseringen av bygget var ikke vanskelig for miljøforkjemperne i Bellona.

– Vi er veldig glad i Grünerløkka og vi har alltid holdt til her. Det er en koselig bydel og når vi har gjester er det enkelt å ta de med ut og vise alt bydelen har å tilby, forteller Fredric Hauge til Østkantavisa.

Enkle energiknep

Knepene for energivennlig bygging er enkle. Det handler om ekstra isolering, gode og samkjørte styringssystemer, tilpasning til solforhold, og bevisste leietakere.

Bygget blir dessuten utstyrt med solfangere som vil sørge for oppvarming, og på gode dager vil det også kunne levere overskuddsvarme til fjernvarmenettet.

– I Bellona-bygget blir solfangerne en viktig del av fasadeutrykket og en integrert del av bygningens tekniske system. Dette er nytt i Norge, sier Lars Haukeland, ved LPO arkitekter.

– Miljø er viktig for oss som eiendomsutviklere. Reduksjon av energiforbruk i næringsbygg monner i den store sammenhengen, og det er bare et spørsmål om tid før leietagere etterspør mer energivennlighet, sier Randi Kvissel Haugen ved Vulkan Eiendom.Bygget står ferdig oktober 2010.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere