RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredskorpser'n Patrick (21)


Patrick Kolstad fra Solemskogen, og student ved Norges idrettshøgskole, var ett år i Afrika. Her sammen med lokale kvinner fra Namibia. Foto: Privat
Patrick Kolstad fra Solemskogen, og student ved Norges idrettshøgskole, var ett år i Afrika. Her sammen med lokale kvinner fra Namibia. Foto: Privat
– Afrika-oppholdet lærte meg blant annet å sette stor pris på mitt eget land, sier Patrick Kolstad fra Solemskogen, som har vært ett år i Namibia, engaqsjert av Norges Idrettsforbund.

Solemskogen: – I Afrika levde jeg under svært enkle forhold – og jeg likte det. Oppholdet lærte meg også å stresse ned, og ta livet mer med ro. Men Afrika-året har ikke minst lært meg å sette stor pris på mitt eget land, og som jeg har blitt veldig stolt av, sier 21 år gamle Patrick Kolstad fra Solemskogen.

Personlig utfordring

I sommer kom han hjem etter ett år som fredskorpser i Afrika. Den tidligere landslagsturneren dro i fjor ut som fredskorpser i regi av Norges Idrettsforbund (NIF).

Les Patricks egen skildring av oppholdet i Afrika HER!

– Som idrettsutøver og student ved Norges idrettshøgskole, har jeg jo mye kunnskap om idrett. Den hadde jeg lyst til å dele med andre – et slikt «oppdrag» er en fin måte å bidra positivt på. Og i tillegg var det fristende å oppleve noe helt annerledes; bo i et annet land og oppleve en helt annen kultur. Men ikke minst var dette også en personlig utfordring overfor meg selv, sier Patrick.

– Ofte sulten!

Han dro til Afrika sammen med ti andre frivillige. Alle ble utplassert på forskjellige steder – Patrick havnet i Namibia, og bodde hos forskjellige afrikanske vertsfamilier.

– Det var mye jeg ikke visste om Namibias historie fra før. Landet er i utvikling – og et land med mange folkeslag og mye historie. Landet har store kontraster, og for de alle fleste innbyggerne er levestilen veldig enkel. Blant annet finnes det ikke alltid mat i huset, og den maten som er, består mest av maisgrøt. Hver måned fikk jeg 1000 norske kroner av NIF til lommepenger – og de kom godt med. Likevel var jeg nok ofte sulten under oppholdet, forteller Patrick.

Språkmessig gikk det greit – ifølge Patrick snakker mange engelsk i Namibia – særlig i «byen».

Hjemmelengsel

Og ett år i Afrika gir hjemmelengsel.

– Jeg savnet først og fremst familie og venner. I tillegg savnet jeg det strukturerte samfunnet vi har i Norge, friheten vår og de sikre forholdene vi lever under her i landet. I tillegg lengtet jeg hjem til norsk natur og klima, forteller Patrick som nå står klar til en helt annen type utfordring.

Folkehøyskole

– Nå er det folkehøyskole i Lofoten som gjelder – på «ski- og surfelinje».

– Men kunne du tenke deg å reise tilbake til Afrika på lignende «oppdrag» hvis anledningen byr seg?

– Kanskje. Særlig hvis det er et spennende prosjekt og det frister mye så!

Under Norway Cup deltok også Patrick som guide for jenter 12–14 år fra Windhoek/Namibia.

– Det var også en del av opplegget i forhold til fredskorpsarbeidet, sier 21-åringen.

Les Patricks egen skildring av oppholdet i Afrika HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere