RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frekt på fele


 
 
Frekke damer med feite strøk entrer Riksscenen førstkommende mandag.

OSLO: Hardingfelemusikken har opplevd mye av det samme som countrymusikken her til lands de siste åra. Fra å være en smal sjanger som ble sett på som noe forhistorisk og «lite viktig» i de store musikkmiljøene har sjangeren plutselig fått et løft ved hjelp av stjerner som Valkyrien Allstars og Gåte.

– Hardingfele har blitt tøft igjen, mener Anne Hytta, bosatt på Grünerløkka, men opprinnelig fra en liten bygd i Telemark.. Hun er en av tre medlemmer fra gruppa «Dei Beste Damene» som lanserer den blodferske skiva «Soli» i disse dager. Mandag førstkommende kan du høre resultatet live på Riksscenen.

Ulike tolkninger

Og du som tror hardingfele går mye i det samme må tro om igjen, mener Hytta.

– Vi er tre jenter som alle har vokst opp med tradisjonell hardingfele som hovedinstrument på hver vår kant av landet. Publikum vil oppleve at hardingfele kan lyde svært forskjellig avhengig av hvem som spiller, forteller hun. En hardingfele kan nemlig stemmes på 25 forskjellige måter, eller «felespiller» som det heter på fagspråket.

– Dette gjør at fela får et helt annet tonespekter. Det gir utrolig fine variasjoner og kontraster i musikken.

Beinhard tradisjonsmusikk

Åse Teigland, Anne Hytta og Synnøve Bjørset er alle meritterte utøvere med lang og bred erfaring som musikere i ulike konstellasjoner. Som solister har de alle tre gitt ut kritikerroste plater, og nå kommer altså deres felles innspilling, utgitt på plateselskapet ta:lik.

Plata er spilt inn i en konsertsal i Øystese i Hardanger.

– Det må jo være perfekt sted for en hardingfeleinnspilling?

– Absolutt. Samtidig passer det jo egentlig å spille inn en plate med hardingfele hvor som helst i Norge. Det er ikke mange stedene dette er et ukjent instrument!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere