RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremtidens Furuset?


Adnan Harambasic og A-lab har utformet flotte planer for Furuset. Om disse blir realisert vil fremtiden vise.
Adnan Harambasic og A-lab har utformet flotte planer for Furuset. Om disse blir realisert vil fremtiden vise. Foto: FOTO: Anders Auberg
Om A-lab får det som de vil går Furuset en grønn fremtid i møte.

Økern: Arkitektfirmaet A-lab, i samarbeid med COWI og Architechtopia, vant i mars en idékonkurranse i miljøeffektiv byutvikling. Fredag snakket sivilarkitekt Adnan Harambasic i A-lab om Furuset-visjonen på Oslo i vekst-konferansen på Quality Hotell 33.

Går fremtiden i møte

Furuset har i dag 9000 innbyggere med 148 forskjellige nasjonaliteter. Harambasic sier det for A-lab var viktig å ta utgangspunkt i de kvaliteter og sosiale aspekter ved Furuset som allerede er der.

– Det er viktig at dette er en bærekraftig visjon med en demokratisk planprosess. Vi vil skape møter mellom de eksisterende identitetene. Det handler om hvilket samfunn vi ønsker å skape, sier han.

Harambasic forteller at han sitter med følelsen av at det er mange som allerede synes det er mye bra på Furuset, men tror allikevel at visjonen kan gi et stort løft til bydelen, om den blir gjennomført

– Det er fremtiden som tvinger frem behovet for å tenke fremover, slik at vi er forberedt og ikke blir fanget i en diskusjon ved en senere anledning, sier han.

– Utrolige ressurser

Noe av det A-lab og Harambasic fokuserer på i sin visjon er å skape en grønn forbindelse på tvers av dalen.

– Vi ser at folk har nærhet til noen utrolige ressurser som i dag ikke er i bruk på grunn av E6. Å koble sammen Østmarka med Lillomarka gjennom Verdensparken gjør at Furuset som sted får større betydning, og det gjør ressursene mer tilgjengelig, noe som er utrolig viktig, sier han.

Viser muligheten

Harambasic forklarer viktigheten av sosial og økonomisk bærekraft når det kommer til utviklingen av bygg.

– Man behøver boliger som håndterer fellesskapet på en annen måte, og som for eksempel er bygget for storfamilier istedenfor unge par, sier han, og understreker at det også er viktig å være realistisk i forhold til økonomiske forutsetninger.

– Det vi har vært opptatt av er at det ikke nødvendigvis er viktig å bygge mange boliger, men å bygge riktige typer bolig, for å gjøre Furuset interessant for flere. Dette er noe som viser muligheten for hva fremtiden kan bringe. Ting tar tid, men jeg tror at jo flere vi får med på laget, jo større er sannsynligheten for at visjonen blir realisert, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere