*Nettavisen* Nyheter.

Fremtidens spesialbolig

– Jer er lav, og da er det er praktisk med overskap som kan kjøres ned når man skal ha tak i noe på de øverste hyllene, sier Eirin Rørmark, leder for Usbl Omsorg.

– Jer er lav, og da er det er praktisk med overskap som kan kjøres ned når man skal ha tak i noe på de øverste hyllene, sier Eirin Rørmark, leder for Usbl Omsorg. Foto: Alle foto: Tri Nguyen

Tekniske løsninger sørger for at Eirin Rørmark har en funksjonell leilighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En stikkontakt hvor strømmen automatisk kuttes etter det antall minutter du taster inn, hindrer blant annet tørrkoking av kaffekanna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vannet til leiligheten er stengt såfremt man ikke aktivt skrur på en kran eller spyler ned i toalettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vasken på badet kan kjøres så langt ned at selv barnehagebarn kan vaske hendene uten krakk eller voksenhjelp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne boksen styrer det meste i leiligheten, både vann, strøm og alarm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette toalettet både vasker og tørker deg. Og du kan velge om du vil spyle ned selv eller la automatikken gjøre jobben.

– Planen var å innrede en leilighet med ulike hjelpemidler som eldre og funksjonshemmede kan ha bruk for. En leilighet som likevel så ut som et hjem, forteller lederen for Usbl Omsorg.

Bedre hverdag

– Men vi fant fort ut at det meste var funksjoner som vanlige folk også kan ha bruk for. Derfor laget vi i stedet en visningsleilighet for alle som vil se ulike tekniske løsninger som gjør hverdagen enklere og sikrere, fortsetter hun, mens hun viser rundt i den nye treromsleiligheten på Grønland i Oslo.

Leiligheten har blant annet systemer som sikrer mot innbrudd, vannlekkasjer og brann.

Smarthus er et begrep som ofte har dukket opp de siste årene. Akkurat hva som ligger i begrepet er ikke entydig, men én funksjon mange forbinder med begrepet, er muligheten for å gjøre mye med bare ett tastetrykk.

– Når folk kommer til oss og sier de vil ha smarthus, er det sentralfunksjoner de tenker på. Muligheten for å trykke på én knapp om kvelden, så stiller lys, varme og alarm seg i nattmodus, forteller Bjørn-Erik Askestad i Micro Matic Norge.

Døråpner

Micro Matic leverer ulike typer smarthusløsninger.

– Det finnes veldig mange muligheter, fra åpning av dører med fingeravtrykk til lys som skrur seg av og på som vanlig, selv om du er på ferie.

- Særlig menn er opptatt av show-off-effekten, og i high-end-segmentet er det blant annet en del som etterspør høyttalere i taket i alle rom, slik at du kan spille musikk der du til enhver tid befinner deg, forteller han.

Hans firma har fått god hjelp av nye forskrifter.

– Den nye energiforskriften for bygg krever blant annet senking av nattetemperatur. Alle nye bygg har en eller annen form for styringssystem, påpeker han.

Penger å spare

Også Eirin Rørmark tror en del tekniske løsninger kan bli standard i nye boligbygg.

– Vi jobber nå mot alle nye prosjekter i Usbl for å se om et styringssystem som blant annet styrer lys, varme og alarm, og som hindrer brann- og vannlekkasjer, skal implementeres.

I boligbyggelaget Usbls visningsleilighet kan man blant annet forhåndsprogrammere lys, varme, alarm og vann- og strømutkobling.

Det finnes komponenter som kutter strømmen dersom brannalarmen går, små ledelys som automatisk går på om du må på toalettet om natten, og skap og benker som kan kjøres opp og ned til ønsket høyde.

Ikke dyrt

– Installerer du de nye sikkerhetsfunksjonene, er det mye penger å spare, sier Rørmark.

- Komponenten som registrerer og varsler om vannlekkasjer, for eksempel, kan hindre store skader. Forsikringsselskapene har antydet at forsikringspremien kan halveres dersom man installerer disse sikkerhetsfunksjonene, legger han til.

Selve systemet trenger heller ikke koste all verden.

– En sentralfunksjon som styrer alt i leiligheten slik som her, koster ikke mer enn i underkant av 30.000. Hvis en utbygger bestemmer seg for et slikt system i alle leilighetene, blir det enda billigere, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.