*Nettavisen* Nyheter.

Fremtidens videobutikk

Filmleie på nett er enkelt og rimelig, men hvor finner du den beste tjenesten? Foto: Foto: Corbis/Scanpix

Hjemmekos med nedlasting av filmer direkte til PC-en er både enkelt og billig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Filmarkivet.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Expert.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Film2home.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Sfanytime.com

Klikk på bildet for å forstørre.

Headweb.no

Det begynte med feite movieboksene og svulmende VHS-kassetter. Deretter kom de ukentlige folkevandringene til videobutikkene, som dukket opp i hopetall på 80-tallet.

Med internett og streaming av video er du ikke lenger avhengig av eksterne lagringsmedier for å få tilgang til film og musikk.

Etter flere år med ukontrollert spredning av film via ulovlige fildelingstjenester, har nå tiden kommet for filmleie via internett. Vi har sjekket ut flere av de mest populære tjenestene.

Expert.no:

For snevert (terningkast: 2)

Expert tilbyr både leiefilmer og nedlastinger på hjemmesiden sin. Men utvalget er noe snevert. Filmtjenesten virker litt halvhjertet – som en typisk tilleggstjeneste. Likevel har de fått med seg bra med titler.

Kun ca. 60 prosent av titlene har trailere tilgjengelig. Kjøpsprisene ligger på rundt 100-lappen, mens leieprisene ligger på mellom 20–30 kroner. Hovedvekten av det som tilbys er kjøpefilm, og mye av det som er til leie, er gammelt.

Når man har registrert seg som bruker, kan man velge å se kjøpefilmen direkte, uten å laste den ned først. Man kan så laste den ned ved en senere anledning. Filmer er sortert på ulike sjangere, noe som gjør det lettere å finne fram.

Ulike guider som «hjelp for nedlastning» er bra gjennomført. Guiden for hvordan man kobler PC-en til TV er imidlertid kraftig foreldet.

Film2home.no:

Fullblods videobutikk (terningkast: 5)

Med over 2000 titler og filmer i mange sjangere, mangler det ikke på valgmuligheter hos Film2Home. Tjenesten er en av våre klare favoritter, med mye innhold for enhver smak, samt problemfri avspilling.

Siden er ganske brukervennlig lagt opp, med gode søkemuligheter på sjanger og utfyllende informasjon om hver film. Prisene er ikke avskrekkende, men i overkant av gjennomsnittet.

Vi synes at det gode utvalget er verdt å betale litt ekstra for. Kundeservice svarte raskt og svært hjelpsomt på våre telefoner. Bra!

Sfanytime.com:

Kvalitetsfilmer (terningkast: 4)

SF Anytime er først og fremst en videoutleier, men enkelte titler kan man også kjøpe. Hos SF finner vi et av testens største utvalg av kvalitetstitler. Man må betale litt mer for disse, men til gjengjeld finnes de ikke hos flere av konkurrentene.

SF har som mål å ha like godt utvalg som videobutikken på hjørnet, men er ikke helt i mål. Det mangler også litt på informasjonssiden, og vi savner gode guider for hvordan man går fram med kjøp/leie, samt koble PC til TV.

Søkemotoren der man kan søke på tittel eller skuespiller fungerer glimrende, og de aktive linkene til både skuespillere og regissører gjør det enkelt å finne andre filmer med/av de samme personene. Den litt tungdrevne hjemmesiden blir dermed verdt å vente på.

Headweb.no:

Ung appell (terningkast: 5)

Sverige har ligget langt foran i utrullingen av filmleie via nettet, og nå får vi tilgang til nok en storaktør fra søta bror i øst med tjenesten Headweb.

Det mangler litt på utvalget av titler, men vi liker tjenesten – både når det gjelder dens unge appell med Facebook- og Twitter-integrering, og muligheten for å betale med SMS.

Men best av alt liker vi fraværet av Digital Rights Management (DRM). Uten DRM får man mer følelsen av å eie filmene, fordi man kan flytte dem og brenne dem på DVD.

Dessverre er Headweb hovedsakelig en filmleietjeneste, der under en tidel av filmene er tilgjengelige for kjøp.

Filmarkivet.no:

Litt av hvert (terningkast: 2)

Filmarkivet er nettopp det navnet forteller – et arkiv med alt fra reklamesnutter til gamle norske klassikere, men også en god porsjon nyheter til en grei pris.

Ingen andre sider kan vise til like mye norsk innhold. Noe eldre materiale er gratis, men det aller meste må man betale for.

De fleste nyere filmer koster 39 kroner, men en og annen storfilm kan koste i overkant av 50. Det gjør filmarkivet til en av de rimeligste tjenestene i testen.

Utvalget av utenlandsfilmer er kanskje ikke like stort som hos de største svenske aktørene, men vi synes Filmarkivet gjør det bedre på dokumentarer og spesialsjangere.

Vi fant ikke noe HD-materiale i skrivende stund, men det bør kanskje komme etter hvert for en tjeneste som satser såpass sterkt på dokumentarer.

Dette trenger du

Om du har en noenlunde moderne PC og en stabil bredbåndslinje med normal bra kapasitet, kan du se film fra nettet.

De fleste tjenester benytter Windows Mediaplayer til å avspille innholdet, mens enkelte tjenester kan kreve at man installerer en egen avspiller. Denne vil i så tilfelle være tilgjengelig på tjenestens hjemmeside.

MAC- og LINUX-brukere kan oppleve at enkelte tjenester ikke støtter disse operativsystemene fullt ut enda.

Vil du sende bildet videre fra PC-en til TV-en, er det enkelt. Bruk en skjermkabel eller, hvis mulig, en HDMI-kabel.

Lyden fra PC-en kan man ta ut via analoge utganger – eller veldig ofte digitalt, via en optisk eller koaksial utgang som med fordel kan tilkobles en receiver. Da vil man kunne nyte flerkanalslyd i stedet for et snevert stereospor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.