*Nettavisen* Nyheter.

Fresh Fretex

Vi glær oss sånn, sier butikkleder Tone Graffer (31) om nyåpningen av Fretexbutikken i Markveien. I mars brant butikken. Nå gjenoppstår den med trendkonseptet Unika.

GRÜNERLØKKA: Fretex' flaggskip på Grünerløkka har lenge vært stedet for retrofrelste. Bruktbutikken har holdt tritt med markedet, og vært trendsetter innenfor retromoten i Oslo Øst. Nå re-åpnes butikken, og Unika-konseptet lanseres. Stemningen i det store teamet som samarbeider for å få alt ferdig til åpningen den 18. august er upåklagelig høy. Elektrikerne har en pustepause, mens malerne er nærmest svimle av malingslukt, fallende blodsukker og entusiasme. Det er i skarp kontrast til i mars da butikken brant.

Jeg gråt en skvett da. Vi hadde jobbet så hardt for å få butikken klar til vår og sommer. Vi hadde sortert og ryddet, hengt opp plakater og foto og en utstilling, som det tar tre dager å lage, var nesten helt perfekt. Så kom brannen. En liten timinutters brann som førte til vann- og røykskader. Heldigvis ble ikke naboene skadelidende, men det var tungt å komme på jobb for oss alle, sier Graffer i Fretex.

Tungt

Tyngst var det kanskje for dem som var på arbeidstrening og attføring i butikken. Fretex er ikke bare en butikk, men også et sted hvor folk som faller mellom to stoler kan få hjelp til å komme tilbake i arbeidslivet. Etter brannen visste de ikke helt hvor de skulle gjøre av seg. Men motgang gjør sterk. Nå har de nok å henge fingrene i.

Jeg har fått 80-tallet og lager 80-tallets prøverom. Det går en del i pastell, kan du si, og møbler i bast må til, sier Maritne Loftesnes (28) som er en av de faste ansatte i Fretex.

Bak henne lyser det i grell rosa pastell. Hun har funnet det perfekte speil for 80-tallsentusiaster som ikke kan få nok av skulderputer og ballongbukser. Kunstner Gunn Tjernsvold (40) jobber med det feminine femtitall. Dus turkis og blomstermønster kan skimtes bak henne.

Jeg har valgt å fokusere på tidlig 1950-tall i prøverommet for 50-tallselskere. Jeg kaller det "husmor"-rommet. Veldig mange klarer ikke å skille 50-tallet fra 60-tallet. Arne Jacobsen og slike møbler hører 50-tallet til, selv om de fleste daterer slikt til 1960 og deromkring, forklarer Tjernsvold.

Redesign

Når butikken reåpnes, lover Graffer at det skal skje med en "liten twist". Hva den består i vil hun likevel ikke fortelle. Hun kan derimot røpe at Fretex Øst-Norge har drevet med et prosjekt som heter Redesign. Det går ut på at gamle ting har fått noe nytt ved seg eller blitt endret på. Det er folk i Fretex som jobber med redesignen. Kjøper du klær her, kan de i butikken hjelpe deg med tilpasningssøm.

Slike redesignede produkter er det i alle fall bare en av, sier Graffer.

Samarbeider

Sammen med veldig mange andre, får Fretex det til. Helt fra klær og møbler kommer inn sentralt til Bryn, står folk på for å finne de "riktige" tingene til Fretexbutikken i Markveien. Utvelgelsen foregår med omhu. Man må finne det folk på "Løkka" vil ha.

Vi er avhengige av alle ledd. Uten gaver fra folk, sorteringsfolka på Bryn, leverandørene, de som arbeider her og mange andre, hadde vi aldri blitt ferdig her.
Nå gleder de seg, alle sammen, og det har de grunn til. Blant annet kommer Maria Solheim til åpningen for å spille klokka 17.30. Og hva twisten består i, gjenstår å se.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.