*Nettavisen* Nyheter.

Fri oss fra taggingen

Illustrasjonsfoto: Øystein Dahl Johansen

LEDER, NORDSTRAND, 4/6-2009:

Vi trodde en gang at vi så slutten på taggingen i Oslo. Vi trodde dette var en ukultur som ville dø ut etter hvert som taggerne ble voksne og satte bort sprayboksene. Vi trodde de ville bli flaue over sine ungdomssynder. Nå vet vi bedre.

I Bydel Nordstrand har taggingen tiltatt igjen og er mer enn doblet siden 2005. Tar du en rusletur er du garantert å møte dette stygge hærverket nesten over alt. Vi har hørt intervjuer med taggere som prøver å forklare oss at dette er en form for kunstnerisk uttrykk.

De forsvarer sine kruseduller på patetisk vis. Vi har store problemer med å følge dem selv et stykke på vei i denne argumentasjonen. At en fasade er vakrere med tagger enn uten er for oss fullstendig uforståelig. At noen mener de har rett til å grise ned naboenes eiendommer er for oss komplett ulogisk.

Det er mulig å forstå at pubertale guttunger finner spenning i å snike seg rundt nattestid. De har alltid, og vil alltid, oppsøke spenning. Noen i hvert eneste kull vil bli tatt for butikktyverier, mopedkjøring uten lappen, epleslang og annet fanteri. Det som er tragisk med tagging er at det faktisk går voksne personer rundt og gir forbrytelsene en ideologi og et skinn av kulturell overbygning, løsrevet fra samfunnets øvrige moral.

I Oslo har vi sett politikere og administrasjon kave i årevis etter verktøy som hjelper mot tagging og rekruttering av nye taggere. Noen skylder på grafittiveggen på Hausmania. Vi tror ikke den veggen spiller noen sentral rolle i forhold til all forurensningen av vegger vi opplever på Nordstrand. Hausmania-veggen er neppe noe bidrag i riktig retning, men neimen om vi tror den er selve årsaken til oppblomstringen. Det viktigste er og blir å slå ned på dem som tagger der det ikke er lov, altså i hele resten av byen.

I dagens avis bringer vi et intervju med Rusken-general Jan Hauger. Han slår fast at politikken mot tagging har slått feil. Der er vi enig. Han mener nulltoleranse er veien å gå. Der er vi enig. Han mener det er ulogisk å tillate lovlige taggevegger. Gjerne for oss. Men som sagt, det er ikke på Hausmania slaget står. Det er i våre egne gater. Og i hvert enkelt hjem. Kjør kampanje!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.