*Nettavisen* Nyheter.

Frihet, likhet og brorskap i 75 år

Det var stor fest for Grefsen Arbeiderpartilag fredag. Her er festkomiteen: (Fra v.) Harald Aasen, Mette Smedsrud, Bente M Larsen (leder Grefsen Arbeiderpartilag), Ingrid Eide (styremedlem), Pål Botilsrud (styremedlem) og Knut Alfsen (styremedlem). Foto: Grace Brynn

Grefsen Arbeiderpartilag fyller år! Begivenheten ble feiret på Svetter'n.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rune Gerhardsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Grefsen APs 75-Ã¥rsjubileum.

GREFSEN: "Opp, alle jordens bundne treller..." var en gang en nødvendig kampsang. I Grefsen Arbeiderpartilag (og landet forøvrig) er nå alle frie sjeler. Tidene med lua i hånden, husmenn og "Bud bedes gå kjøkkenveien" er forbi, og ligger nederst i historiens søppelbøtte.

Mange års innsats for velferd og rettferdighet har båret frukter – det er god grunn til å feire! Grefsen Ap-lag ble stiftet 15. januar 1935. De ville først kalle seg Grefsen Socialistlag, men etter oppfordring fra Aker Ap ble navnet Grefsen Kretslag.

Per Kleppa var lagets første formann. Laget hadde et godt samarbeid med Disen Kretslag, og i 1946 slo de seg like godt sammen. Høsten 1941 ble det slutt på møtevirksomheten, da var bare NS tillatt. Mange av lagmedlemmene var med i motstandsbevegelsen.

I etterkrigstiden har de bidratt til å bygge opp alt som hadde falt i grus, og skape ny giv og nye holdninger. Nåværende lagleder er Bente M. Larsen.

Herlig Lucullus-fest

Festkomiteen hadde sørget for et lekkert festbord. – Det er mye hjemmelaget, sa en av mestermat-makerne.

Det var mange hyggelige gjester å snakke med, som Knut Henning Braaten, leder for Kjelsås-laget.

– Jeg er opptatt av barns oppvekstvilkår, av sykehjem og barnehageplasser. Det er saker som er dårlig forvaltet i bydelen, sa han. En fin representant for "det er alltid noe som kan bli bedre"-tanken.

Det manglet ikke på muntre mimrehistorier. Som da Åge Aleksandersen stilte på Youngstorget for å holde en innbringende konsert, og det kom 8-10 publikummere! Ingen hadde lyst til å betale for em utendørskonsert... Eller da Freddy Pedersen trykket hauger av løpesedler med strevsom stensilteknikk, og oppdaget at han hadde skrevet "Ned med smestadkysset!"

Fengende festtale

Rune Gerhardsen kreerte en kortversjon av norgeshistorien: Det startet med fossilet Ida som klatret i trærne. Homo sapiens kom etterpå, og etter en tid klatret de ned fra trærne og stiftet Arbeiderpartiet!

I 1935 ble Grefsen-laget stiftet, samme år ble regjeringen Nygaardsvold dannet. Året dannet en ny epoke i Ap's – og det norske folks – historie. Det var vanskelige tider med stor arbeidsløshet. Det ble krig, og Quisling sendte hæren mot streikende arbeidere på Mongstad! Et sort hull i historien. Hitler og nazistene hadde et avskyelig menneskesyn.

– Finnes det fordeler med krig? spurte Rune.

– Den er en verdiskaper, det oppstår samhold. Fangene som satt i konsentrasjonsleirer som Sachsenhausen og på Grini, planla det nye Norge, sa han.

Å spare hadde vært cluet, men vi valgte å satse! Å bruke penger når det er vanskelig, er grepet. Ap var først i verden med alderspensjon for kvinner. Gamle kvinner som aldri hadde hatt penger mellom hendene før, kom og takket far. Han fikk alltid tårer i øynene når han fortalte det, sa Rune. Han fortalte om pappa Einar som snakket politikk med sin lille sønn:

– Jeg var den eneste treåringen som visste hva kontraheringsstopp var!

– Gratulerer med dagen, sa han og så fram til nye rike år i solidaritetens ånd.

Lokallag med bredde

Laget har jobbet med mange gode saker gjennom tidene, Fra kvinnesak og lokale temaer som trafikken i Kjelsåsveien, til solidaritetsaksjoner for Sør-Afrika på 70-tallet osv. Felles klode, felles ansvar! Og ingen fest uten felles sanger. "Vi rekker våre hender til alle våre venner/til alle på den vide jord" er typisk grefsenlagets ånd. Det er viktig at de finnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.