RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I frisbeegolf er det om å gjøre å få disken i kurven på færrest mulig kast. Med avstander på over hundre meter og trær og busker i veien skal det godt gjøres å få «hole-in-one».
I frisbeegolf er det om å gjøre å få disken i kurven på færrest mulig kast. Med avstander på over hundre meter og trær og busker i veien skal det godt gjøres å få «hole-in-one». Foto: ALLE FOTO: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Frisbeegolf på Ekeberg

Frisbeegolf følger golfens spilleregler. Men er både billigere og løsere i snippen enn forgjengeren.

EKEBERG: – Hit kommer folk på alle nivåer. Vi har ikke noe krav om at du må være medlem, det koster ingenting, og du kan låne disker av oss, sier Vegar Åge Larsen, som er økonomiansvarlig i Ekeberg Sendeplateklubb.

Med en øl i hånden

I sommerhalvåret arrangerer de fleste frisbeeklubbene i Norge faste ukestreninger, hvor alle som har lyst til å prøve seg på sporten er velkomne. Ekeberg Sendeplateklubb inviterer til treningsrunde hver onsdag.

– Dette er en veldig hyggelig og sosial sport, og det spiller ikke så stor rolle om man spiller mot folk på et annet ferdighetsnivå. Mange bruker banen på egen hånd også, uten å gå om klubben, sier Larsen, og nikker mot en kameratgjeng som tusler rundt på banen med disken i den ene hånden og ølen i den andre.

frisbeegolf

TEKNIKKTIPS: Den erfarne diskgolferen Anders Nødland Danielsen gir kastetips til nybegynnerne Jørund Farner, Tomas Berg og Daniel Jahre.

Tydelig inspirasjon

Frisbeegolf følger stort sett de samme reglene som vanlig golf. Målet er å få disken i hullet/kurven på så få kast som mulig.

– Man deler ut et scorekort der man noterer antall kast, den med færrest kast vinner. Vi legger ut resultatene fra hver treningsrunde på internett, så det blir fort litt intern kniving, sier Larsen.

Også mange av begrepene hentes fra golf. Her er disker for ulike formål med navn som «putter» og «driver», og innsatsen kan som i golf gi deg en «birdie», «par» eller «bogey».

Og hvis frisbeegolf skal sammenlignes med golf, er det definitivt ikke minigolf det er snakk om.

– De som kaster lengst i Norge, kaster vel rundt 170 meter. Selv på banen vår er det helt opp i 160 meters avstand til noen av kurvene, påpeker Larsen.

Individuell eller lagidrett

Frisbeegolf startet opp i USA på begynnelsen av 1970-tallet, og kom inn under Norges Idrettsforbund i 2003. I dag finnes rundt 20 aktive klubber, og sporten er i vekst.

– Totalt er det nå rundt 1200 aktive i klubbene, men banene er stort sett kommunale, så mange spiller uten å være med i en klubb, sier generalsekretær i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NoAFF), Tone Sparby. NoAFF rommer blant annet Disksport Norge, som igjen omfatter de to grenene som drives på klubbnivå i Norge, nemlig frisbeegolf og lagsporten ultimate.

– Enkelte prøver seg også på fristil, altså triksing med frisbee, men foreløpig finnes det ingen offisielle klubber for dette, forteller Sparby.

I Norge arrangeres det både norgescup og NM i frisbeegolf, og en del norske utøvere konkurrere også i utlandet.

Fra Wii til virkeligheten

Mens flere av de oppmøtte på onsdagsgolfen er blant landets beste, finnes også spillere i helt motsatt kategori.

– Jeg har aldri spilt før. Riktignok har jeg prøvd frisbeegolf på Nintendo Wii, men det blir nok ikke helt det samme, påpeker Tomas Berg, og får kastetips av den mer erfarne Anders Nødland Danielsen.

– Det gjelder å bruke hele kroppen for å få kraft i kastet. Det skal ikke så mye trening til før de fleste klarer å kaste ganske langt, påpeker han.

Den gode lyden av kjetting

Men hole-in-one skal likevel godt gjøres å få til. På Ekeberg Sendeplateklubb sine treninger kan man putte ti kroner i potten til den som får disken i kurven på første kast. Denne onsdagen har det hopet seg opp til over 2000 kroner.

Det er likevel ikke bare klirrende mynt som motiverer spillerne.

– Lyden av kjettingen som klirrer når disken treffer, det er selve godlyden, påpeker Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere