*Nettavisen* Nyheter.

Frisk med ny sveis

Miljøbevisste Kirsti Hillum velger grønne frisører fordi hun vil unngå giftstoffer og skummel kjemi. Her hos frisør Eva Marie Schanke. Foto: Alle foto: Berit Roald, Scanpix

Helsen er ofte avgjørende når vi melder overgang til grønne frisørsalonger.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Grønn» hårfarge trenger ikke inn i hårstråene, men fester seg til håret magnetisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge frisør Line Cakmak blir etterveksten etter «grønn» farging og striping mindre markant fordi den gir en mindre mettet farge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange frisørsalonger og produkter kaller seg økologiske, men dette er noe misvisende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du trenger ikke lenger lukte bark og mose når du kjøper miljøvennlige hårprodukter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grønne frisører blir foreløpig møtt med en del skepsis fra det etablerte frisørmiljøet, forteller Frisørenes fagforening.

– Da jeg jobbet i en vanlig frisørsalong, rant nesa mi konstant og jeg slet mye med hodepine, forteller Merethe Menart.

Unnslapp plagene

Etter ti år som frisør valgte hun og to kollegaer for tre år siden å åpne sin egen «grønne» frisørsalong, Organics.

Her bruker de i størst mulig grad giftfrie og økologiske hårprodukter. Og etter kort tid i ny salong var både hodepinen og den rennende nesa historie, forteller Menart.

Og Organics er ikke de eneste. I løpet av de siste to-tre årene har det nærmest skjedd en liten grønn revolusjon i frisørbransjen.

Ferdig for godt

En rekke frisører stoler ikke på dagens tillatte grense for skadelige kjemikalier i hårprodukter, og har opprettet salonger uten dagens bestselgere – til fordel for mer ukjente alternative merker.

Og kundene følger etter. Blant dem er det mange allergikere, gravide og miljøbevisste. Som Kirsti Hellum, som denne formiddagen har fått time for å friske opp de varmblonde stripene i håret.

Hun forteller at hun er ferdig med vanlige frisørsalonger for godt.

– Jeg er opptatt av miljøet, og jeg prøver å unngå skadelig stoffer på alle områder i livet mitt, sier hun.

Fare for allergi

Hellum vil ha flere økologiske frisører. Hun bor et stykke unna og bruker en del tid på å komme seg til sin «grønne» salong.

- Men det er det verdt, for jeg har en mye bedre følelse etter å ha vært her enn hos vanlige frisører, fastslår hun.

For selv om et frisørbesøk dufter av velvære, har stadig flere blitt skremt av bistanken av helseskadelig kjemi. Ifølge forskere er det ingen andre kosmetiske produkter som inneholder flere allergifremkallende stoffer enn konvensjonell hårfarge.

30 salonger

Flere andre typiske frisøringredienser står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende og kreftfremkallende stoffer. Mange kunder – og ikke minst frisørene selv – melder om plager som allergiske reaksjoner, eksem og astma.

De tre siste årene har Frisørenes fagforening jobbet for å få flere salonger til å kutte ned på bruken av giftige kjemikalier gjennom sertifiseringsordningen Grønn Frisør.

Sertifiserte salonger må kunne tilby behandlinger med produkter som er helt fri de mest skadelige stoffene som i dag er tillatt i små doser i hårproduktene.

Foreløpig er det rundt 30 salonger som er sertifisert.

Skeptiske

Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), som organiserer de fleste frisørbedriftene, har imidlertid vært tilbakeholdne med å anbefale sine medlemmer å sertifisere seg som Grønn frisør.

– Vår oppfatning er at sikkerheten er ivaretatt gjennom dagens EU-regelverk. Det har skjedd en enorm utvikling på dette området de siste 10 årene, sier direktør Olav Eikemo.

– Det er snakk om produkter som er godkjente av myndighetene i Norge og EU. Helsefaren er vurdert til at den kan elimineres med hanskebruk og god ventilering og avsug i salongene.

Begge deler

NFVB advarer sine medlemmer om at de vil måtte velge bort populære og etablerte produkter ved en sertifisering, og at dette kan gå ut over lønnsomheten.

– Vi kan ikke anbefale en bedrift å sette sin økonomiske eksistens på spill ved ikke å tilby tjenester som kundene etterspør, eller ved å gå fra viktige leverandøravtaler, sier Eikemo.

Han peker på utfordringene med at kundene gjerne vil ha grønne produkter, men at de samtidig vil ha like gode produkter som før.

– Men vi ser nå at alle de kjente merkenavnene jobber på spreng med å utvikle mer grønne produkter, så dette er en utvikling de tar på alvor.

Ikke permanent

Hos Organics insisterer frisørene imidlertid på de allerede kan tilby vel så bra frisørbehandling som med de konvensjonelle produktene. Det vil si, med unntak av to frisørklassikere:

– Vi kan ikke lage permanent, og det er vanskelig for oss å lage en helt mørk svartfarge, forteller Line Cakmak.

Årsaken er at permanentbehandling krever store mengder av fy-stoffene tioglykosyre og ammoniakk, mens den typiske mettede og harde «Nemi-fargen» har en stor andel av det svært allergifremkallende stoffet PPD.

– Men ellers får vi til akkurat det samme som i andre salonger, selv om enkelte prosesser, som å farge håret helt rødt, vil kunne ta lengre tid, forteller hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.