*Nettavisen* Nyheter.

Frisk satsing på Lofsrud

Med sunt kosthold og aktivitet i midttimen har Lofsrud skole forbedret arbeidsmiljø både for lærere og elever.

MORTENSRUD: I midttimen på skolen er det fullt liv i "gata" som atriumet blir kalt.
Nå kan vi si "Vær stille" til de som bråker og det går bra uten at det blir tatt ille opp, sier Bettina Larsen. Hun er en av ni håndplukkede elever som er med i en egen miljøgruppe ved skolen.

Sunn fokus

Skolen hadde i fjor en elevkonferanse hvor elever og lærere ble enige om å starte en gruppe uavhengig av elevrådet, som skulle jobbe for et bedre arbeidsmiljø. Resultatet ble miljøgruppen som hver eneste dag organiserer aktiviteter rundt omkring på skolen i midttimen. Midttimen er en forlengelse av det gamle spisefriminuttet.
Midt i "gata" blant volleyball-spill og stylte-gåing er skolens kantine. Her selges kun ordentlig, sunn mat. Elevene deler på ansvaret for kantinedriften hver uke. Hver fredag er det varm mat som lages av elever som har kantinedrift som elevbedrift. Og eleven merker stor forskjell på klassekameratene.
Nå kan vi innimellom merke når noen ikke har spist riktig i midttimen, sier elevrådsrepresentant Anette Plassen. Ungdommene merker at klassekameratene ikke spiser like usunt som før. Rektor Bente Borrebæk har ikke sett en eneste colaflaske eller potetgullpose på skolen etter jul. Hun mener forskjellene i elevenes atferd er tydelige.
Det er jo klart at når elevene spiste cola og potetgull før, men nå spiser grove rundstykker, drikker melk og spiser frukt så merker vi en helt annen konsentrasjon etter lunsj, sier hun.

Høy aktivitet

I dag kan elevene på Lofsrud blant annet velge mellom å spille volleyball, gå på stylter, spille fotballspill, smash ball i midttimen.
Før forsvant elevene fra skolens område og ned til kjøpesenteret i storefri. Nå blir de aller fleste på skolen for å spise og ha det gøy med de andre. Nå når det er vollyball-turnering er alle her for å se på, for man er en del av det. Aktivitetene har skapt et knutepunkt som vi samles rundt, forklarer Ida Madslien i elevrådet. De ni elevene i miljøgruppen passer på at alle får spille like lenge. Dermed får alle glede av de mange aktivitetene som tilbys. Idéen til midttime-aktivitetene kom etter en idémyldring. De ansatte så på skolen i forhold til pedagogikken de driver og lurte på hva de kunne gjøre for å få et enda bedre skolemiljø. I april vil elevene få muligheten til å evaluere tilbudet.

Månedens elev

Ved siden av fokusen på sunn mat og aktivitet vektlegger skolen god orden. Hver uke er det kontroller på klasserommene og elevene får poeng etter hvor bra eller dårlig det ser ut.
Den klassen som kommer best ut over en periode blir premiert. Det samme blir månedens elev. Denne eleven må ha gjort noe spesielt positivt for fellesskapet som for eksempel å levere tilbake en funnet lommebok fremfor å ta innholdet selv. På Lofsrud får altså de skikkelige elevene oppmerksomhet også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.