RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fritt frem for grafitti


KUNSTNERISK UTSMYKNING: Hausmanias fasade ble malt i forbindelse med fjorårets "Byrom i et portrom". FOTO: Erik Tangen
KUNSTNERISK UTSMYKNING: Hausmanias fasade ble malt i forbindelse med fjorårets "Byrom i et portrom". FOTO: Erik Tangen
Bystyrets vedtak om å stenge grafittiveggen på Hausmania kan ikke gjennomføres.

HAUSMANNSKVARTALET: I oktober i fjor vedtok bystyret et halvårig forsøksprosjekt med stenging av grafittiveggen på Hausmania, for å se "om det er korrekt at de lovlige grafittiveggene er årsaken til at det tagges i alle deler av byen".

Problemet er bare at Byrådet har gitt klarsignal for grafittiveggen, i Hausmanias leiekontrakt, som ble underskrevet for et drøyt år siden.

– Ganske utrolig

– Forbudet kan ikke gjennomføres, fordi Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) og Byrådet har inngått en kontrakt med Hausmania, hvor grafittiveggen inngår i avtalen. Man har rett og slett vedtatt et forbud som ikke kan håndheves, sier Trond Jensrud.

Jensrud stusser over Byrådets opptreden i saken.

– Byrådet, som til stadighet bedyrer hvor grusomt de synes det er med grafitti, har ikke tenkt over konsekvensene da de fremforhandlet leieavtalen med Hausmania. Det er ganske utrolig at det går n å være så krøkkete, sier han.

At Ap selv stemte for vedtaket forklarer han på følgende måte:

– Vi vil se om forsøksprosjektet viser at det har noen virkning. Vi har i utgangspunktet veldig liten tro på at det er noen direkte sammenheng mellom grafittiveggen på Hausmania og tagging på Stovner.

Van Gogh?

Denne oppfatningen deles av Hausmanias talsmann Trond Klykken, som er glad for at det foreslåtte forbudet ikke vil kunne gjennomføres.

– Kommuneadvokaten har sett på dette her, og kommet frem til at forbudet er ugyldig, da leiekontrakten ikke åpner for å forby lovligveggen, sier Hausmanias talsmann Trond Klykken.

– Vår hensikt er å gi utøvende grafittikunstnere en mulighet til å utøve kunstformen lovlig. Hvem vet, kanskje vår tids Van Gogh har en sprayboks i hånda? spør Klykken.

Kunstnerisk utsmykning

Byrådsavdelingen for byutvikling erkjenner at kontrakten de har inngått med Hausmania, i samarbeid med Eiendoms- og byfornyelsesetaten, åpner for det de kaller "kunstnerisk utsmykning".

– Det stemmer at det står i leiekontrakten at Hausmania har lov til å drive kunstnerisk utsmykning, såfremt det ikke synes fra de fire offentlige veiene rundt kvartalet. Vi har ikke fått noen henvendelse om å gjøre endringer i kontrakten med Hausmania, sier byrådssekretær i avdeling for byutvikling, Ståle Hagen (H).

Miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) har uttalt at han vil vurdere å foreslå endringer i politivedtektene, slik at alle taggevegger forbys, enten de er kommunale eller offentlige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere