Gå til sidens hovedinnhold

Frivillig i fremmed hjem

Home-Start videreformidler frivillige hjelpere til barnefamilier som trenger det. Familiekontakten er en ekstra støtte i hverdagen.

Noe av det viktigste er at vi klarer å matche familie og kontakten. Familiekontakten skal tross alt være hos familien inntil et år, og det er kjempeviktig at begge parter trives, forteller koordinator for Home-Start Familiekontakten i Oslo Sanitetsforening, Kristin By Adeler. Kontoret på St. Hanshaugen dekker blant annet bydelene St. Hanshaugen og Frogner.

En familiekontakt er et menneske som er hos en familie som ønsker litt hjelp i hverdagen. Kontakten er hos familien to til fire timer i uken og hjelper til eller bare er til stede som et medmenneske.


Mix og match

En familiekontakt må ta et forberedelseskurs på 30 timer. Som godkjent familiekontakt blir vedkommende presentert for en familie koordinator mener vil kunne trives med. Det er Home-Start som kartlegger hvilke kontakter som passer ulike familiers behov.

Deretter går de til hvert sitt og tenker. Begge parter får betenkningstid for å kjenne om det føles riktig. Vi bruker tid på å koble, for det er veldig viktig, sier Adeler.

Arbeidet er frivillig, og personene som skal inn i en familie, må være engasjert og ha erfaring med barn.


Ulike ønsker

I dag har avdelingen på St. Hanshaugen registrert 30 frivillige, men Adeler forteller at dette er et variabelt tall.

Noen tar pauser, andre må jobbe, noen flytter, og noen slutter av andre grunner. Samtidig holdes det to kurs pr år, og nye familiekontakter blir klare for oppdrag. Det er imidlertid en kamp om frivillige krefter, og dette er en tilbakevendende utfordring for oss. Det registrerte tallet kan gå opp og ned hele tiden, og vi ønsker oss enda flere, sier hun.

Home- Start får mange henvendelser fra familier og det er ulike begrunnelser og ønsker. Noen er alene om ansvaret og er slitne, andre er uten nettverk og føler seg alene, andre er førstegangsfødende og usikre i foreldrerollen og andre igjen kan ha barn med nedsatt funksjonshemning eller annen sykdom.

Det er familiene som definerer det de trenger hjelp til. Så hjelper vi dem til en familiekontakt vi tror dekker deres behov, forklarer Adeler.

Nettverksbygging er også en del av det frivillige arbeidet.


Noen år på baken

Home-Start Familiekontakten Oslo Sanitetsforening arbeider etter prinsipper og metoder satt av Home-Start International, som for eksempel at de frivillige som ønsker å bli familiekontakter skal ha foreldreerfaring eller annen erfaring med barn, sier Adeler.

Det er ingen aldersgrense for de frivillige, men få er under tyve.

Det er vesentlig at de har litt livserfaring, sier Adeler.
Vi ønsker oss enda flere

Kristin By Adeler

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden