*Nettavisen* Nyheter.

Frivillige krefter

Skulle du trenge et avbrekk i hverdagen, er hjelpen nærmere enn du tror. Home-Start Familiekontakten (HSF) setter krefter inn for å hjelpe småbarnsfamiliene.

Frogner/St. Hanshaugen: HSF har sin opprinnelse fra England. Norges første avdeling ble etablert i 1995 av Kirkens Bymisjon i Trondheim.
Fem år senere ble det ansatt en nasjonal koordinator for veiledning og videreutvikling av tilbudet i Norge. I dag teller de 22 avdelinger på landsbasis, og avdelingene drives både av ulike organisasjoner og av det offentlige.

Økt behov

Oslo Sanitetsforening (OSF) igangsatte høsten 2002 et tilbud i bydelene Frogner og St.Hanshaugen. I fire år har de vært etablert i bydelene Frogner og St. Hanshaugen. I løpet av denne perioden har de merket en svak økning av behovet. Bare i fjor, hjalp de 25 familier med til sammen 36 barn her.

Nå er vi også i gang i bydelene Sagene og Grünerløkka, to koordinatorer er ansatt og vi trenger flere frivillige, sier Anne-Britt Hunsrød, daglig leder i OSF til Lokalavisen.

Veteran

Liv Brustad har jobbet som frivillig familiekontakt i to år.

En annonse for et par år siden vekket min interesse, og jeg tok umiddelbart kontakt med Sanitetsforeningen. Siden den gang har jeg vært fast familiekontakt for fire familier. Noen korte oppdrag, andre lengre, sier Liv.

Hun forteller videre at hun blant annet fungerer som en venn, spiser sammen med familien, går en tur eller går på kafe. Liv poengterer at kontakten med familiene er basert på konfidensialitet.

De øvrige familiekontaktene som er tilknyttet prosjektet er i alderen 29-84 år og er selv foreldre eller har annen erfaring med barn, forteller Hunsrød.

Familien bestemmer

Det første jeg spør om når jeg kommer på besøk, er hva familiene har lyst til å gjøre eller hva de trenger hjelp til, forteller en engasjert Liv. Vi skal være et medmenneske for småbarnsfamilien, som i en periode trenger en håndsrekning eller samvær i en hektisk hverdag. Men vi skal ikke være barnevakt eller hushjelp, forteller hun.

Det er viktig at vi som familiekontakter forstår vår rolle ved å være ydmyke og gi en hjelpende hånd til det familien vil ha hjelp til, avslutter Liv.

Kurs

Før familiekontaktene får oppdrag, gjennomgår de et forberedelseskurs. Det omhandler blant annet temaene verdier og holdninger, kommunikasjon, familieliv og taushetsplikt.

Vi engasjerer ressurspersoner som forelesere. Til vårens kurs har vi blant annet vært så heldige å få med oss dr. philos. psykologispesialist Lisbet Brudal, som er leder av Institutt for Tokologi og Familiepsykologi, avslutter Hunsrød.

Vårens forberedelseskurs starter 22. februar.

Les mer her:

Home-Start FamiliekontaktenOslo
SanitetsforeningNorske
Kvinners Sanitetsforening

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.