RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frodig skaperglede


Stuene på Vækerø inneholder variert og flott håndverk. Illustrasjon: Tor Wilthill
Stuene på Vækerø inneholder variert og flott håndverk. Illustrasjon: Tor Wilthill
Keramikkverkstedet er fullt av helt vidunderlige ting. Som virkeliggjorte fantasier og fantastiske drømmer. Rein Follestad skaper dem av leire!

VÆKERØ: Ved E18, Maritim, ligger Vækerøstuene små trehus som ble bygd på slutten av 1600-tallet. Da ble de brukt som utskipningssted for trelast under Løvenskiold-Vækerø.

Tømmeret ble fraktet med hest og vogn fra Kjerraten, og fraktfolkene holdt til i disse stuene. Da århundrene skiftet og tømmerfrakten tok slutt, sto stuene og forfalt en lang periode.

Det bodde uteliggere her. Alle vinduene var knust, og malingen hang i flak fra taket, forteller Rein. Han har gjort en kjempejobb med å sette i stand en stue til verksted.

Grenseløs fantasi

Det er Bestum Vel som har stuene nå, de ville bevare dem som et momument over det som en gang var. Og de var glade for at jeg og noen andre ville bruke dem. Nå har jeg vært her i over 30 år!

Keramikk, ja, sier du. Og tenker kanskje på en sirlig krukke med to symmetriske hanker. Sånn kan det jo også være. Men det kan være mye mer! Det eteriske. Det burleske, det totalt uventede.

Bare fantasien setter grenser, sier keramiker Rein. Jeg har det så gøy!

Når merket du keramikkens store kall?

Det begynte med et hobbykurs i Sydney. Jeg ville ikke gi meg før jeg hadde lært det! TiI slutt fikk jeg ordentlig dreis på det. Jeg gikk på Pottery School der nede, ellers er jeg mest selvlært. Kjøpte håndbøker og slo meg ned i Gvarv i Telemark de fire første årene. Det ble litt for stille, så jeg flyttet til Asker og holdt til der i fire år. Så ble det Oslo. Jeg var på desperat leting etter verksted, og fant dette, smiler han. Jeg har hatt en del praktikanter, så jeg fikk litt selskap. Det kom flere i de andre husene etter hvert, gullsmed, møbeltapetserer og galleri. Det har vært relativt stabilt.

Rein leker med leirmassen. Utrolige gjenstander dukker opp. Som en eventyrbok uten slutt, for han skaper jo stadig nytt. Det er som om ting du har opplevd i drømme har gjort keraikk av seg og flyttet hit. En lysestake er egentlig en lystig katt med halen til værs. Eller et fantastisk lite hus med blanke, blå takstein, som du skulle ønske du bodde i. Blomstervasen er et ansikt, og blomstene er håret!

Man tager...

Rein knar leirklumper og putter dem i eltemaskin.

For at luften skal gå ut av leiren, forklarer han. Ellers sprekker det på grunn av spennet. Det kommer ut en lang "pølse", som han deler i emner med ståltråd. Han fukter dreieskivene og legger klumpen på. Og så skjer det: Klumpen formes lynsnart mellom hendene hans og blir til et fat! Trolldom! Så formfullendt.

Jeg sentrerer leiren, forklarer han. Konsentrerer ujevnheten øverst. Alt kommer an på måten man trykker på. Han skraper vekk litt overflødog materiale med en sjablong. -Det må være jevnt, ikke harde kanter og mykt innover - da kan det sprekke. Han jobber intenst. Det høres en jevn dur fra dreieskiven. Enda et fat har fått form! -Jeg skraper inn dekor før brenning, forklarer han. Men hvordan skal det gå når du putter det i ovnen? Bare det ikke blir ødelagt! De er jo ikke helt stive?

De brennes etter noen døgn, de må tørke først, beroliger han. De brennes ved 1000 grader! Da er det såkalt råbrent, og jeg helle på glasur.

Blåfargen til Rein er helt unik. Van Gogh snakket om Vennskapets Evigblå Farge. Oslofjorden i kveldslys prøver å ligge opptil Reins glasur. Platon ville ha kalt den Blåhet, om han hadde sett den. Den er Ikke jevn, men spill levende! -Jeg har blandet meg fram til den selv, sier Rein. -Litt vann, litt kvarts, litt kobolt...

Gøyal keramikk

Rein er en skarp iakttaker med stor kjærlighet til dyr og andre vesener. Har du noen gang sett gøyal keramikk? Katten som ser en sommerfugl. Hadde vært kul å leke med? Men insektet bare ler godmodig. Havfruer byr på fersk fisk. Båter som fosser fram i bølgene. Kostelige ugler som funderer i trær. Grener og alt stikker ut, så du er "inni" det du ser! Festlige katter i alle varianter kattens vesen! Fjærlette sommerfugler - i keramikk! Vaser og krukker i de mest utrolige fasonger. Og de mest delikate farger. Bare de sarteste blomster kan konkurrere med dem. Gærne hekser, glinsende fisker. Fantastiske eventyrslott der det titter fram katter og fugler...

Vækerøstuene har fått en ny æra! Og vi holder en knapp - nei, hele knappehuset, på den nye!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere