Gå til sidens hovedinnhold

Frogner-fotograf i stjerneklassen

Visste du at en av verdens mest anerkjente pressefotografer bor på Frogner?

FROGNER: Når Lokalavisen får tak i Marcus Bleasdale, sitter han og venter på svar fra Leger Uten Grenser for å dra til byen Afgooye, 30 kilometer vest for Mogadishu, oppsamlingsstedet for flyktninger fra Somalias hovedstad. Rundt 300.000 mennesker som har rømt fra voldshandlingene i Mogadishu, er blitt innkvartert i en flyktningleir der.

Frogner slår London

Fra før av har Marcus tilbrakte syv år med å dekke den brutale konflikten i Kongo, et arbeid som er utgitt i boken: One Hundred Years of Darkness. Amerikanske Photo District News tildelt utgivelsen prisen for beste fotojournalistiske bok i 2002.

Marcus Bleasdale er opprinnelig fra nord England, men bor i dag altså på Frogner.

Hvorfor?

Det var selvfølgelig min kone som gjorde at jeg havnet her, forteller han. Men jeg har oppdaget at det er et ok sted å bo i forhold til det jeg gjør som fotograf. Når man kommer tilbake fra disse stedene jeg jobber, i må man omstille seg selv og gå gjennom en cerebral prosess hvor man fordøyer de sterke inntrykkene.

Inntrykkene kan ikke ignoreres, man kan heller ikke late som om det ikke har skjedd, man må snakke ut om det man har sett og assimilere de bildene man sitter igjen med. For dette formålet passer Norge meg bedre enn England, og jeg har også lagt merke til at jeg får mer gjort her i denne byen, enn i London. Dessuten lever vi i en digital alder som gjør hvor en bor, av mindre betydning.


Bilder får betydning

Til tross for alle prisene og de store oppdragsgiverne, forteller han at det bare er vel 20 prosent av hans inntekt som stammer fra publikasjoner, det resterende kommer fra statlige stipend og humanitære organisasjoner.

Jeg har aldri jobbet fast for en avis eller et magasin, forteller han. Og det er andre ting som er viktigere for meg enn fast inntekt.

Om ens bilder skal ha en virkning som kan forbedre livet til de menneskene man har tatt bilder av, må man bruke bildene til å legge press på de organene som sitter i posisjoner til å kunne forandre tingenes tilstand. Når man benytter bildene på denne måten, får ens arbeid en mye større betydning.


Livredd

Når vi spør om det ikke er et element av frykt forbundet med disse, svarer han at han til tider er livredd.

Et hvert menneske vil være det, med mindre det er helt stupid. Men det at jeg jobber i samarbeid med organisasjoner som på forhånd går inn og forhandler med maktapparatet og de involverte partene, og får konkrete avtaler med dem før de i det hele tatt sender folkene sine inn, gjør at ting blir noe tryggere, også det at man tilbringer såpass lang tid på et sted at man blir venner med dem man fotograferer, avslutter fotografen, som altså er i ferd med å bli stadig bedre venn med Frogner.

Flere bilder kan ses på:www.marcusbleasdale.com

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger