*Nettavisen* Nyheter.

Frognerdamer møter ikke til mamografi

 

På Frogner er jentene dårligst i klassen, når det gjelder å møte til mamografi-timene sine.

I Oslo møter fire av ti oslokvinner ikke til mammografi. Dermed har hovedstaden lavest oppslutning til det offentlige mammografiprogrammet i landet. Inndelt er det i hovedstaden kvinnene på Frogner som bruker tilbudet minst.

- Bydelen har en ressurssterk befolkning, og det er trolig at mange kvinner her benytter seg av mammografiundersøkelser på private røntgeninstitutter, sier overlege og leder for Mammografiprogrammet Berit Damtjernhaug til Nettavisen.

Alle kvinner mellom 50-69 får tilbud om røntgenundersøkelse av brystene (mammografi) annethvert år. Statistikken for deltakelse viser store fylkesvise variasjoner i oppmøte. Andelen varierer fra rundt 60 prosent til mellom 80-85 prosent. Oppslutningen om mammografiundersøkelse er lavest i de yngste aldersklassene.

- Vi har ingen statistikk på etnisitet, men vårt inntrykk er at mange innvandrerkvinner ikke møter til screeningundersøkelse. Innvandrerkvinner er derfor en prioritert målgruppe for informasjon om programmet, sier Damtjernhaug.

Samtidig later det til at det forholdmessig er færre innvandrerkvinner som behandles for brystkreft.
- Vi vet ikke om dette skyldes at færre innvandrerkvinner får brystkreft i forhold til resten av den norske befolkningen, eller om de får behandling for sykdommen i landet de kommer fra, sier Damtjernhaug, til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag