Gå til sidens hovedinnhold

Frognerparken eller Gulliparken?

Ole Chr. Gulli vil, angivelig på vegne av Frogneparkens Venner og andre "sterke krefter", åpne for en utvikling av parken i pakt med tiden. Han ønsker mer plass for utøvere av bl.a. klatrelek og kampsport samt tilrettelegge med parkeringsplasser og kafeer for sultne og avtredstrengende turister. Gulli ønsker en "levende park" og ikke et museum og har problemer med å forstå Byantikvarens fredningsforslag. "Tenk om (frednings)forslaget hadde kommet for 50 år siden" sier Gulli. "Da hadde ikke Frognerbadet eksistert".
Gulli har jo fullstendig rett. Og tenker vi oss en fredning noen år lengre tilbake i tid, ville ikke Vigelandsanlegget eksistert overhodet, noe bl. a. kunstneren Jens Johannessen ikke ville hatt mye imot. Hans uforglemmelige innlegg i "debatten om Frognerparken" er sakset fra et gammelt Kapital:
"Vigelandsanlegget er ikke bare forferdelig. Det er hjerteskjærende grusomt. Vigelandsanlegget er ren nazisme. Det eneste de figurene mangler, er hjelm og bandolærer. Og Sinnataggen, som hele Norge er så glad i, det er jo faen gale meg en unghird, mann. Sett en liten hitler på den gutten, så teppebomber han oss alle skvatt ihjæl. Parken var jo et nydelig område helt til Vigeland nazifiserte den med kommunens hjelp. Jeg mener den burde rives. Jevnes med jorden. Vi får heller klare oss uten strømmen av japanske og tyske turister. Også portene! Gud straffe meg! Skulle tro det var selveste entréen til det tredje riket. Synd det gikk så galt med Vigeland, for han gjorde bra saker til å begynne med. "
De her omtalte herrer representerer etter vår mening ytterpunktene; Gulli med sine mektige venner og Johannessen med sin mektige retorikk. De ønsker vel neppe å bli tatt til inntekt for hverandres syn. Likevel har de noe helt vesentlig til felles; en manglende respekt for Frognerparken i pakt med Gustav Vigelands idé.
Kan det være så vanskelig å forstå at Byantikvaren ønsker at Frognerparken skal fremstå mest mulig original stand og bevares slik for kommende generasjoner? Vi er selv blant dem som har daglig glede av parken. Vi setter stor pris på det som er gjort de siste årene for å gjenskape dens opprinnelige preg og tenker da først og fremst på grusveiene og belysningen. Tanken som Gulli anser som så skremmende at vi kanskje beveger oss i et utendørs museum (som Bygdøymuseene) uroer oss aldeles ikke. Og til dere medlemmer av "Frognerparkens Venner" som ønsker å bevare parken: Vis en holdning og meld dere ut! La Gulli og hans gjenværende utbygningshungrige venner kjempe videre for den nye "Gulliparken" og la oss heller danne en ny forening for bevaring av Frognerparken slik den er.

Emil MoestueTone Vilnes

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley