Gå til sidens hovedinnhold

Frp-politiker vil gå naken ned Karl Johan for voldtekssaken

Aina Stenersen (Frp) er kraftig provosert over utspill i voldtektsdebatten. Nå tar hun til motmæle, og tyr til sterk lut for å få oppmerksomhet rundt saken.

SENTRUM: «Kler man seg som en hore, så må man forvente å bli voldtatt».

Sitatet er hentet fra en debatt på en norsk nettside, der voldtekt ble diskutert. Frp-politiker Aina Stenersen er kraftig provosert over uttalelser som denne, og mener det nå er på tide å ta et oppgjør med denne typen holdninger.

– Dette er helt uakseptable og tragiske holdninger, sier hun, og viser til en Amnesty-rapport, som konkluderer med at svært mange menn gir kvinnen helt eller delvis ansvar for å bli utsatt for et seksuelt overgrep, dersom hun flørter, er beruset eller kler seg sexy.

– Jeg kan ikke tenke meg noen foreldre som syns det er greit at deres sønn voldtar en dame, bare fordi hun har på lite klær. Slike utsagn gir meg lyst til å gå naken ned Karl Johan, sier en provosert Aina Stenersen.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Naken mann tatt med narkotika

Sprøytespisser og avføring i barnehage

Bet politiet i fingeren

Skylder på offeret

Hun mener kjønnsstereotype forestillinger om seksualitet er med på å svekke kvinners troverdighet i rettssystemet, og er en medvirkende årsak til at såpass mange voldtektsanmeldelser ender med henleggelse og frifinnelse.

– Det er altfor mange som legger skyld og skam på offeret, sier Stenersen.

Nå etterlyser hun opplæring om overgrep inn i både skole og integrering.

– Vi vet også at når det gjelder overfallsvoldtekter er ikke-vestlige innvandrere overrepresentert. For å forebygge dette må kunnskap og opplæring inn i skolen, men også inn integreringsprogram som allerede er tilgjengelige. Kvinnesynet til mange unge ikke-vestlige menn er skremmende, sier Aina Stenersen, som selv flere ganger har opplevd trakassering, også seksuelt av ikke-vestlige menn.

LES OGSÅ: – Den groveste trakasseringssaken i Oslo kommune

Vil heve strafferammene

I dag er det vanlig praksis i domstolene å gi straffeutmåling på mellom en tredjedel og en sjettedel av strafferammen til den enkelte kriminelle handling. I overfallsvoldtekstsaker, hvor strafferammen er 21 år, er gjennomsnittsstraff 3,5 år.

Stenersen påpeker også at gjerningsmannen kan gå fri og fortsette sine overgrep i påvente av soning.

– I mellomtiden kan han forgripe seg på flere, påpeker hun.

Stenersen mener Norge bør heve strafferammene for voldtekt.

– Frp har på Stortinget flere ganger foreslått å heve strafferammene, særlig for voldtekt. Antall anmeldte voldtekter viser at straffene ikke oppfyller sin allmennpreventive funksjon. For en av de groveste forbrytelsene man kan gjøre mot et menneske, er straffenivået i dag for lavt, sier hun.

LES OGSÅ: Slapp fengsel for sex med mindreårig

LES OGSÅ: – Det er ikke jentenes feil

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto