RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Carl I. Hagen smilte bredt under landsmøtet lørdag. Han ble imidlertid ikke hørt da han foreslo å vente med å ta en OL-avgjørelse. Her sammen med partileder Siv Jensen.
Carl I. Hagen smilte bredt under landsmøtet lørdag. Han ble imidlertid ikke hørt da han foreslo å vente med å ta en OL-avgjørelse. Her sammen med partileder Siv Jensen. Foto: Foto: Terje Pedersen, ANB

Frp sier nei til OL

Fremskrittspartiets landsmøte sier nei til statsgaranti for OL i Oslo. Men det trenger ikke bety en endelig stopp for arrangementet.

OSLO: En tordentale fra partinestor Carl I. Hagen var ikke nok til å snu OL-stemningen på Fremskrittspartiets landsmøte. Det ble nei til statsgaranti.

 – Kostnadene ved å arrangere OL er så høye at det vil gå utover viktige oppgaver som infrastruktur, skattelettelser, økt konkurransekraft, utdanning, helse og omsorg, heter det i en politisk uttalelse som ble vedtatt av landsmøtet søndag.

Innstillingen fra redaksjonskomiteen var delt. Et mindretall ville utsette saken til et landsstyremøte i høst. Avstemningen endte med at to tredeler av delegatene sa nei til å stille statsgaranti for et OL i Oslo i 2022.

Frp-leder Siv Jensen sto på flertallets side, men deltok ikke i debatten. Det gjorde forgjengeren hennes, Carl I. Hagen.

– Det har med timing å gjøre. Det er interesse for hva Frp avgjør og bestemmer seg for. Tenk om vi kunne ha den store oppmerksomheten om vårt landsstyremøte i oktober, sa Hagen.

Stående applaus

Til stående applaus fra et utvalg av delegatene slo partiveteranen fast at det er for tidlig å avvise en OL-søknad nå.

– Vi er unike i skiidrett og de eneste som kan lære opp IOK. Ikke frata våre statsråder muligheten til å lære IOK en lærepenge, sa Hagen og fortsatte:

– Jeg er skeptisk til OL, men tenk om det lykkes å få en statsgaranti samtidig som vi slår fast at utgiftene skal tas gjennom en ekstraordinær overføring fra oljefondet?

Finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter advarte også partiet mot å fatte en beslutning nå, under henvisning til at søknaden ennå ikke er klar.

– Jeg vil at Frp skal være et lyttende parti. Før vi har oversikt over kravene fra IOK og alle kostnadene, blir det feil å konkludere med et nei, sa han.

Les også: Frp kan stoppe OL i Oslo

For dyrt

Motstanderne mot statsgarantier viste til at det blir altfor dyrt å arrangere et OL i Oslo og framholdt at det var bedre å bruke disse pengene på andre formål.

– Dette vil ende i økonomisk bakrus. Det er ufattelig mye annet å bruke pengene på, sa stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

Også Kristine Lie fra Sogn og Fjordane poengterte at saken er godt opplyst og påsto at engangsutgiftene ved et OL summerer seg til 50.000 sykehjemsplasser i ett år.

Et OL i Oslo er kostnadsberegnet til 22 milliarder kroner, mens statsgarantien er på 34 milliarder kroner. Under landsmøtet var selv representanter for arrangøren til stede på Gardermoen for å forsøke å overtale delegatene.

Avgjørende slag?

Et nei fra regjeringspartiet Frp kan ha gitt OL-tilhengerne i hovedstaden et avgjørende slag.

– Blir det et vedtak som sier endelig nei, er de i en posisjon der de kan blokkere OL. Da må vi ta det til etterretning. Men jeg er overbevist om at Frp skjønner at de ikke stiller ultimatum til regjeringspartneren på landsmøtet, sa Oslos ordfører Fabian Stang (H) til Aftenposten.no lørdag.

– Blir det nei fra Frps landsmøte, har jeg vanskelig for å se for meg at det kommer noen OL-søknad. Da er saken langt på vei avklart, framholder Aps kulturpolitiker Rigmor Aasrud til samme avis.

Frp-nestleder Per Sandberg ser det annerledes.

– Et nei til OL vil binde våre statsråder, men det vil jo ikke være problematisk for dem å ta dissens dersom Høyre vil gå videre med saken, sa Sandberg til NTB lørdag.

Han mener Høyre står fritt til å søke flertall med andre, selv om Frps statsråder og stortingsrepresentanter sier nei.

Les også: Seks av ti sier nei til OL i Oslo

(ANB-NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere