*Nettavisen* Nyheter.

Frp sjokkert over Kakerlakkene

Sjokkert: Henning Holstad (FrP) mener famiilien Alkashaki burde vært flyttet umiddelbart.

- Man kan jo ikke bo i et hus med kakerlakker, raser Henning Holstad overfor Østkantavisa.

SAGENE: Henning Holstad (FrP), leder for helse- og sosialkomiteen i bystyret er sjokkert over at ikke familien Alkhasakis leilighet er stengt for lengst.

Himmel! Kommunen bør sørge for at familien flytter ut umiddelbart og får et nytt sted å bo. Leiligheten må stenges hvis det virkelig er slik som beskrevet i saken, sier en sjokkert Holstad.

Et mareritt

Østkantavisa skrev i forrige uke om Maha Alkhasaki og barna hennes som i månedsvis har bodd blant kakerlakker i sin kommunale leilighet i Drøbakgata 1 på Sagene.

Man kan ikke bo i et hus med kakerlakker. Det er et mareritt at kommunen eier mer enn de klarer å vedlikeholde. Det går ikke an å henvise folk til å bo i en slik leilighet. Jeg er forundret over at ikke Boligbygg eller bydelen har stengt huset helt. Boliger med skadedyr er ubeboelige for mennesker. Når en bolig først har blitt sånn må det en totalrehabilitering til, fortsetter Holstad.

Holder ikke mål

Iføge Amund Alm, administrerende direktør i Boligbygg, har Sagene-blokka vært gjenstad for kakerlakker og hærverk i lang tid. Alm lovet å ta tak i situasjonen til Alkhasaki-familien umiddelbart.

Jeg reagerer kraftig på at man holder på på den måten her. Det er dessverre sånn at selv om vi har gjort ekstremt mye , er det fremdeles en del boliger i Oslo kommune som ikke holder mål. Forfallet fikk gjennom mange år lov til å akselerere. Gjennom eiendomsreformen, som ble sikret gjennom et borgerlig flertall, begynte vi å ta tak i det solgte og pusset opp, til store motstand fra sosialistene. Fremdeles er det en del arbeid som gjenstår, men vi er på god vei og har gjort mange viktige grep, fortsetter han.

Har nok ressurser

Holstad avviser at det er nødvendig å bevilge mer penger til Boligbygg for å få bukt med problemet.

Dette dreier seg ikke om penger, men evnen til å organisere seg og ta tak i ting. Boligbygg må ikke komme og fortelle at de ikke har penger. De har de ressursene de trenger til å løse dette. Hvis Boligbygg skulle si at de ikke har penger til å holde boligene i stand, sier jeg hopp i havet.

Holstad mener at Oslo kommune per i dag, eier altfor mange leiligheter.

Kommunen eier et sted mellom 11.000 og 12.000 leiligheter, men burde i mye større grad benytte private boliger. Hvem som eier veggene er uvesentlig for dem som må ha assistanse i en vanskelig periode i livet. Vi må alliere oss med utbyggere og utleiere, fortsetter Holstad.

Han mener at kommunen roter seg bort ved å eie boliger.

Kommunen har plikt til å hjelpe deg med å finne et sted å bo, men for å gjøre det behøver ikke kommunen å eie disse boligene. De skal først og fremst bistå med hjelp til selvhjelp, slik at man kan komme over i en annen bosituasjon. I en by som Oslo skal ingen behøve å bo blant kakerlakker, understreker han.

Annonsebilag