Frp vil ha tiggeforbud i Oslo i sommer

KAN BLI FORBUDT: Dette kan bli forbud allerede i sommer om Frp får det som de vil. Da må de imidlertid møte stor velvilje fra både Høyre og Ap.

KAN BLI FORBUDT: Dette kan bli forbud allerede i sommer om Frp får det som de vil. Da må de imidlertid møte stor velvilje fra både Høyre og Ap. Foto: Illustrasjonsfoto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Ikke overraskende vil Frp ha tiggeforbud så raskt som mulig. Men da må de jobbe hardt for å overbevise både venner og fiender i bystyret.

OSLO: Det er Jøran Kallmyr (Frp) som onsdag kommer med forslaget om å innføre kommunalt forbud mot tigging i hovedstaden. Han ber om at forbudet iverksettes fra 1. juli.

BØR OSLO INNFØRE TIGGEFORBUD? SI DIN MENING TIL HØYRE I DENNE SAKEN!

Knyttet til menneskehandel

Kallmyr skriver i forslaget at han ønsker den stadig økende organiserte tiggingen til livs.

– Denne aktiviteten er i stor grad knyttet til annen mer alvorlig kriminalitet som menneskehandel. Det kan også fremstå som plagsomt for de som ferdes i byen, står det i forslaget.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at regjeringspartiene og Sentepartiet har inngått forlik om å tillate kommunal selvbestemmelse når det kommer til å forby tigging. Saken har tidligere vært diskutert i flere omganger – også i Oslo – etter at løsgjengerloven ble opphevet i 2005.

KRONIKK: «Det er feigt å ikke totalforby tiging»

Skalkeskjul for alvorlig kriminalitet

– De som bedriver tigging i dagens samfunn er i større grad tilreisende fra andre land. Rumenere utgjør en hovedandel av disse. Gjennom ulike medieoppslag har man sett at rumenere organiserer seg i grupper der enkeltpersoner blir utplassert på ulike steder i byen og tigger der. Det som også kommer frem er at de samme gruppene gjennomfører en hel del kriminalitet i sammenheng med tiggingen. På den måten har tigging blitt et skalkeskjul for omfattende innbrudd og grove tyverier, skriver Kallmyr i forslaget.

Han mener et forbud vil bidra til å fjerne denne typen tigging, mens personer som er hjemmehørende i Oslo må tilbys tiltak.

– Personer som er hjemmehørende i Oslo og tigger i dag er nesten utelukkende en del av Oslos rusmiljø. Disse personene må henvises til andre tilbud som =Oslo, Rusken og Jobben. Dette er mye bedre tilbud for disse personene fordi de bidrar til verdighet og egenutvikling, skriver han.

LES OGSÅ: Oslo bruker millioner på å rydde etter tiggere

Kan bli flertall

I Oslo har ikke regjeringspartiene, Frp og Høyre, flertall for å innføre et forbud over hele byen, men Arbeiderpartiet vil ha et tiggeforbud innenfor Ring 2, skriver Dagsavisen.

Men selv om disse tre partiene skulle komme til enighet, mener byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at det neppe vil være mulig å innføre et forbud allerede i sommer.

I følge avisen har en rekke høringsinstanser motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

LES OGSÅ: Ikke forbud mot tigging i Oslo i sommer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.