RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Førstehjelp ved komfyren

Balder Onarheim fra Slemdal ble stadig overrasket over hvor dårlig det stod til med koke- kunnskapene blant rekruttene da han var befal ved Russergrensa. I disse dager slipper han kokebok for gutta som har flytta hjemmefra.

Sentrum: Spaghetti med ketchup, "grandis", nudler til tre kroner pakka og tomatsuppe fra pose. Hverdagskost for mange unge etter at de har forlatt fars trygge lammestek eller mors hjemmelagde kjøttkaker.
Jeg tror mange gutter er litt redde for å gyve løs på kjøkkenets utfordringer, sier Balder.

Svidd utenpå - rå i midten.

Hobbykokken tror den vanligste feilen blant ungkarer ved komfyren er dårlig hygiene og høye temperaturer.
De fleste av ungkarene jeg har snakket med oppgir faktisk at det er stekt pølse de lager oftest til middag. Det kan de liksom. Men også her er det fullt mulig å gjøre resultatet litt bedre. Mange tror panna skal være glovarm uansett hva de steker, og slikt blir det mye dårlig mat ut av. Svidd utenpå og rått inni. Også når det gjelder oppvarma pølse, sier Balder bestemt.
Er ikke dette å skru tiden noen tiår tilbake? Gutta har da like mye heimkunnskap som jentene på skolen?
Jo, men jenter uvikler seg fortere, og husker hva de skal gjøre. Min erfaring er at mange gutter har glemt alt. De kan så vidt koke pasta, og dette er ikke noe jeg finner på altså. Mange er skikkelig dårlige, mener kokken, som innrømmer at han i utgangspunktet var ganske dårlig med grytene selv.
Men alt kan læres, og det er dette jeg ønsker å videreformidle. Denne boka er ikke for gutta som rister pinjekjerner til lunsj.

Frokost alla "One night stand"

Boka inneholder en rekke oppskrifter av varierende vanskelighetsgrad, og en av de mest populære rettene er i følge Onarheim den man kan servere eventuelle nattlige besøk på sengekanten dagen derpå.
Finn fram noe kjøtt. Om det er store biter, kan du steke dem ved siden av et egg. Er det små biter kan du blande det med egget. Det viktigste i denne oppskriften er egentlig å kun være iført et forkle under serveringen, smiler Balder lurt.
Men det skal smake godt likevel altså. Hvis ikke blir det jo bare pinlig og teit.
Mor som rådgiver
Balders viktigste rådgiver i prosessen med å lage kokebok har vært mamma.
Helt klart. Hun har gått skole innen faget i Frankrike, så hun vet jo hva hun sakker om.
Så det er ikke bare de helt enkle oppskriftene da eller?
Neida. Faktisk er det flere av dem som krever litt erfaring. Men det er poenget med boka. Du skal jo bli bedre til å lage mat, og til slutt kan du til og med briljere litt, mener han.
Mange av oppskriftene har Balder hentet fra kompiser og venninner.
Jeg har passet på å skrive ned oppskriftene i de tilfellene jeg blir servert noe godt hos venner. De har blitt belønnet med at retten får navnet til rettens oppfinner. Filips festpasta for eksempel. En sikker vinner.
Og hva er den største utfordringen blant oppskriftene?
Etter en liten tenkepause har Balder bestemt seg.
Steken. Steken og rundstykkene. Begge deler trenger aktivt ettersyn for å bli vellykket, og der er ikke vi gutta alltid like flinke når det gjelder mat. Men alt er mulig, avslutter ungkarenes nye redningsmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere