Frukt og grønt med kvalitet

Mange sanser bør tas i bruk når man handler frukt og grønt.

Mange sanser bør tas i bruk når man handler frukt og grønt. Foto: Foto: Paal Audestad, NTB Scanpix

Innkjøp av varer i grønnsaksdisken kan ofte være et lotteri.

En forsiktig klem, med hele hånden, kan avsløre om mangoen er passelig moden.

Grønnlige blader og en brun tufs på toppen tyder på at maisen er nyhøstet og frisk.

Trives bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Foto: Foto: Jens Sølvberg, NTB Scanpix

Blomkål hører til de grønnsakene som kan oppbevares lenge uten at kvaliteten forringes.

Hvis du piller bort knoppen, og ser at det er grønt under, betyr det som regel at avokadoen er bra Foto: Foto: Leif R Jansson, NTB Scanpix

Slik skal avokadoene se ut inni. Oppbevaring i kjøleskap kan ødelegge det fine kjøttet, og gjør det det trådete og brunt. Foto: Foto: Leif R Jansson, NTB Scanpix

Agim Dabiqajs stamkunder liker at han velger ut frukt og grønt for dem, og stoler på hans vurdering. Foto: Foto: Leif R Jansson, NTB Scanpix

Det er høstetid her hjemme. Kasser med norske epler står side om side med like norske gulrøtter, rødbeter og salat. Det meste er nyplukket, og risikoen for å kjøpe katta i sekken er liten.

Med andre varer i frukt- og grøntdisken kan det være vanskeligere å vurdere kvaliteten. Som regel gjelder det frukt og grønnsaker som kommer langveisfra, og som må høstes før de har rukket å modne. Mange av oss har liten erfaring i å vurdere hvordan disse råvarene faktisk ser ut, lukter og kjennes når de er på sitt beste.

Bak skallet

Noen typiske eksempler er mango, fiken, appelsin, maiskolber – og kanskje framfor alt avokado. Hva som skjuler seg bak skallet her, er ofte ikke lett å vite.

En som har lang erfaring i bransjen er Agim Dabiqaj, torghandler i 20 år. Ifølge ham er det aller viktigst at frukt og grønnsaker er nyhøstet og ikke har større skader. Men hvordan kan man vite om produktene er nyhøstet?

– Det ser man blant annet på bladene, om de fortsatt er grønne og friske, sier han og peker på maiskolbene.

– Her er også den brune tufsen igjen, det er et godt tegn. Hvis tufsen er borte, er maiskolben sannsynligvis gammel og tørr.

Krydder

Nyhøstet og friskt er stikkord som også gjelder for kryddergrønt som dill, koriander og persille. Agim Dabiqaj påpeker at krydder i bunter eller løsvekt er best.

– Man bør ikke kjøpe krydder som er dyrket i potter. Mange tror det er best, men de blir dessverre lurt. Pottedyrkede kryddervekster får ikke like mye smak som de som dyrkes på åkeren, forklarer han.

Klemmeknepet

I tillegg til øynene bør du også bruke nesa og hendene når du kjøper frukt og grønt. En ananas som er moden, lukter sterkt søtlig ved roten. En moden mango skal lukte godt, ikke ha noen ytre skader og litt etter når man trykker på den.

Klemmeknepet kan anvendes på myke frukter og grønnsaker som fiken, mango og avokado. Men må ikke presse hardt, men håndtere varen forsiktig, minner Agim Dabiqaj om. Han demonstrerer klemmekunsten på en utvalgt avokado.

– Man må absolutt ikke trykke inn med fingrene, men skal klemme forsiktig med hele hånden, ellers ødelegger man avokadoen, sier torghandleren.

Likevel – det hender at en avokado som består klemmetesten, er brun inni. Agim Dabiqaj har et ekstra knep som han iblant bruker.

– På toppen av avokadoen er det en liten knopp. Tar man bort den, og ser at det er brunt under, er avokadoen dårlig. Er det grønt under knoppen, er avokadoen fin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.