RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykten for brann

7,3 prosent av nordmenn har opplevd brann i hjemmet, viser ny undersøkelse.

Oslo: Andelen er høyest for folk som bor i trehus, åtte prosent, mens fire prosent av dem som bor i murhus har opplevd brann, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

I tillegg har åtte prosent opplevd feil i det elektriske anlegget, mens sju prosent har opplevd lynnedslag, skriver Newswire.

– Av farlige ting som kan skje hjemme, regnes brann som det verste, vet vi fra tidligere undersøkelser. For noen blir marerittet dessverre en realitet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

I underkant av 1500 boliger brenner hvert år i Norge. Eneboligene utgjør omtrent halvparten.

Avtal møteplass

I undersøkelsen svarer seks av sju at de har en plan i hodet for hva de og familien skal gjøre hvis det begynner å brenne. Men hver tredje småbarnsforelder sier de ikke har tenkt gjennom dette.

– Jo eldre du blir, desto mer tenker du på brann. Det ser vi av kursene våre også, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter i Hobøl.

Sikkerhetssenteret har cirka 4000 kursdeltakere i løpet av et år. Et av spørsmålene de får, er om de har hatt brannøvelse hjemme. Ni av ti svarer nei, ifølge Hagelund.

– Man trenger ikke nødvendigvis å klatre i tau nedover veggen for å kalle det en øvelse. Det aller viktigste, er faktisk å avtale en møteplass ved eventuell brann. Da unngår vi at mor løper inn i flammene for å lete etter barna, selv om far allerede har fått dem ut, sier Hagelund.

Avtalt møteplass er særlig viktig i blokker og borettslag, der folk bor tett.

– Prioritet én er å komme seg ut. Å forsøke å slukke, har andreprioritet. Har telyset satt fyr på en avis, skal du forsøke å slukke. Men har flammene blitt så store at du tviler på om du har kontroll, skal du komme deg ut, sier Hagelund.

Foreldre må gjerne pode budskapet inn i barna allerede fra de er tre-fire år gamle, mener han. Røyk fra brann er for farlig til at de skal lete opp mor og far før de tenker på å komme seg ut av huset.

Skitne kjøkkenvifter

Branner starter oftest på kjøkkenet. Nesten en fjerdedel av dem oppstår der. I If-undersøkelsen er folk spurt om når de sist rengjorde avtrekksvifta over komfyren.

27 prosent svarer at de gjorde det for 7-12 måneder siden, 14 prosent at det er mer enn et år siden. 14 prosent husker ikke.

– Vår anbefaling er at man rengjør filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal. De som har forsøkt å rengjøre en avtrekksvifte vet at det samler seg store mengder fett i den. Fettet tar lett fyr ved overoppheting, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Tørrkoking og tørrsteking er ofte årsak til boligbranner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere