Gå til sidens hovedinnhold

Frykter å bli drept etter utroskap - ber om opphold i Norge

En iransk kvinne og hennes kjæreste frykter for sitt liv dersom de blir returnert til hjemlandet.

OSLO TINGRETT: Saken behandles denne uken i Oslo Tingrett, der en kvinne og en mann ber om at Utlendingsnemdas vedtak om å returnere dem til Iran blir omgjort.

De to er nå bosatt ved et flyktningmottak på Vestlandet i påvente av tingrettes avgjørelse.

Har forhold
Ifølge rettsdokumentene skal de to, som skal ha et forhold utenfor kvinnens ekteskap, frykte for sitt liv, dersom de returneres til Iran.

Kvinnen skal være gift mot sin egen vilje i hjemlandet, men skal ha hatt et forhold til mannen hun nå er i Norge sammen med. Dette gjør at kvinnen ifølge rettsdokumenten står ovenfør en reell fare for å bli utsatt for «dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevendig til hjemlandet».

Les også: Bekymret over vold og trusler i Oslo-fotballen

Utsatt for vold og voldtekt av ektemannen
Kvinnen skal gjentatte ganger ha blitt utsatt for vold og voldtekt av ektemannen mens hun bodde i Iran. Kvinnens advokater påpeker at det er svært sannsynlig at dette vil fortsette, dersom hun returneres til Iran, og må fortsette å leve ufrivillig i ekteskapet.

Etter iransk lovgivning vil det være svært vanskelig for henne å få skilsmisse, ettersom ektemannen ikke ønsker dette.

I UNEs vedtak legges det til grunn at at mannen ikke vil anmelde utroskapen.

Dette mener kvinnens advokat i Humlen & Rieber-Mohn er ren spekulasjon, og de mener tvilen rundt dette spørsmålet må komme henne til gode, så lenge konsekvensen ved en uriktig avgjørelse om retur kan innebære at saksøkeren blir utsatt for forfølgelse.

Les også:Slik kan Karl Johans gate bli i sommer

- Må leve med konstant trussel
Det anføres også at både kvinnen og mannen, uavhengig av en anmeldelse, risikerer forfølgelse.

- Selv om utroskapen ikke skulle bli anmeldt, vil det for NNs (kvinnen journ. anm.) vedkommende være svært vanskelig å få skilsmisse mot ektemannens vilje. Dette henviser henne til å leve ufrivillig i et ekteskap der hun mest sannsynlig vil utsettes for - som tidligere - vold og voldtekt, i tillegg til potensielt æresrealterte represalier som følge av hennes utroskap, skriver advokaten i rettspapirene.

Det vises også til at både kvinnen og mannen vil måtte leve med en vedvarende trussel om straffeforfølgelse og/eller private represalier, som følge av deres forhold.

Saken behandles i tingretten mandag og tirsdag denne uka.

Les også: Studenter i kø for «søppelmat»

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken