RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter å måtte legge ned tilbudet


Bjørn og daglig leder Sverre Furuholmen-Jenssen frykter for nedleggelse.
Bjørn og daglig leder Sverre Furuholmen-Jenssen frykter for nedleggelse. Foto: Foto: Privat
Fontenehuset Oslo Øst fortviler etter presentasjonen av budsjettet. De håpet på økning, men fikk et kutt så dramatisk at de må vurdere nedleggelse.

ENSJØ: – Vi åpnet dørene våren 2009, og er i sterk vekst. Vi hadde planlagt å få 40 medlemmer i løpet av 2010, men har allerede nå blitt 45. Til neste år kommer vi til å ha cirka 100 medlemmer. Da er vi avhengig av økte bevilgninger, ikke budsjettkutt. Hvis byrådets forslag om å bevilge 575.000 kroner istedenfor 4.750.000 som vi søker om, må vi nedlegge virksomheten, sier daglig leder Sverre Furuholmen-Jenssen.

LES OGSÅ: Bjørn: – Hvis dette tar slutt blir jeg ødelagt igjen

Inkluderende fellesskap

Fontenehuset Oslo Øst ligger i Joh H Andresens vei 5, i gamle Tiedemanns fabrikk
fem minutters gange fra Ensjø T-banestasjon.

Det baserer seg på Fountain House-modellen som er et internasjonalt rehabiliteringskonsept for mennesker med psykiske problemer.

Det legges vekt på menneskerettighetsverdier, inkluderende fellesskap og mulighet til å ha en aktiv arbeidsdag på Fontenehuset.

Betyr noe for andre

– Det er et grunnleggende menneskelig behov å få bety noe for andre, å få muligheten til å gi til fellesskapet sier Furuholmen-Jenssen.

– Når helsen svikter skjer ofte det motsatte. Man faller ofte ut av av rollene man hadde som en aktiv, ansvarlig, bidragsyter. Isteden får man roller som pasient, klient eller bruker. For noen blir hjelpetrenger-rollene verre å bære enn den opprinnelige helseplagen.

Jeg har aldri hørt om noen som fikk bedre psykisk helse av å sitte alene i leiligheten sin sier han videre.

Gir trygghet

– Vi har et godt samarbeid med DPSer og sykehus i området. Mange blir henvist til oss mens de fortsatt er innlagte. Det gir trygghet å vite at man har et sted å komme til hvor man blir satt pris på og har muligheten til å ha en aktiv arbeidsdag.

Det er mange som ønsker å kunne bidra, men som ikke har helse til å benytte arbeidsmarkedstiltak som krever stabilt oppmøte på en vanlig arbeidsplass.

Aktiv deltakelse

På Fontenehuset Oslo Øst har alle mulighet til aktiv deltagelse. Fontenehuset er organisert slik at alles deltagelse er nødvendig for at huset skal gå rundt. Noen engasjerer seg i å lage deilig lunsj, noen besvarer e-posten, noen holder orden på datanettverket og så videre. Alle trengs, men ingen behøver å gjøre mer enn helsen tillater.

– Vi ser daglig at modellen virker. Mange forteller at de har vært isolerte og har hatt lav selvtillit før de kom til oss. Vi mener Fontenehuset Oslo Øst er lønnsomt og at vi gir kommunen innsparing i på flere måter, sier Furuholmen-Jenssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere