*Nettavisen* Nyheter.

Frykter at barn kan rammes

Rektor Anne Helga Jarnholt ser forgjeves etter mobildekning på skolens område. Foto: Foto: Vidar Bakken

Skøyen skole står uten mobildekning for Telenors abonnenter. I en krisesituasjon kan barna rammes. FAU og Telenor har gått i lås.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAU-representant Julie Margrethe Brodtkorb etterlyser handling fra Telenor. Foto: Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Direktør i Telenor, Bjørn Amundsen. Foto: Foto: Telenor

SKØYEN: – Det hårreisende at Telenor ikke er i stand til å gi skolen nødvendig mobildekning. Det virker som Telenor trenerer saken fordi de ikke har fått viljen sin, sier FAU-representant ved Skøyen skole, Julie Margrethe Brodtkorb.Brodtkorb er også bystyremedlem for Høyre.

Risikofaktor

FAU ved Skøyen skole har gått imot Telenors planer om å sette opp en mobilmast på skolens område. Dette har FAU gjort på grunn av usikkerhet knyttet til stråling fra masten. De har bedt om at masten blir satt opp på Vestre gravlund, rett ved siden av skolen.

Nå har saken stått fast i flere måneder, uten at mobilmasten har kommet på plass. Skolen har meldt inn manglende mobildekning som risikofaktor i forbindelse med beredskap og reelle hendelser sist høst.

– Telenor trenerer

– Etter 22. juli er alle foreldre opptatt av at ting vi ikke håper skal skje, faktisk kan skje. I dagens samfunn må det kunne forventes at skoler ved hendelser som krever beredskap, i alle fall i sin beredskapsplan har tenkt på muligheter for å få kommunisert ut av skolene. Det har osloskolene, men Telenor trenerer prosessen, sier Brodtkorb.

– Når Telenor ikke viser samfunnsansvar, må justisministeren ta grep. Å ikke ha telefonkontakt på en skole i 2012, er totalt uholdbart, sier Brodtkorb.

Dekker ikke beredskap

Rektor ved Skøyen skole, Anne Helga Jarnholt, er fortvilet over situasjonen.

– Av sikkerhetsmessige hensyn må vi ha mobildekning. Flertallet av ansatte og foreldre har Telenor-abonnement. Vi har ikke nok fastlinjer til å dekke beredskapsbehovet. Dessuten går brannvarsling over Telenors linjer, så jeg håper dette blir brakt i orden så raskt som mulig, sier Jarnholt.

Statens strålevern mener at strålingen fra en mobilmast ikke representerer noen fare for elevene og er innenfor grenseverdiene for stråling. FAU mener derimot at det er stor nok usikkerhet knyttet til strålingen til at de vil ha masten utenfor skolens område.

– Det som er viktig for meg er å oppfylle beredskapsplanene for skolen. Vi har også hatt en ulykke på skolen hvor en voksen ikke fikk ringt ut. Det var i en situasjon hvor vedkommende ikke kunne forlate barnet for å finne en annen telefon. Ved en omfattende hendelse som involverer mange må det dessuten være kapasitet til å varsle alle som blir berørt, sier Jarnholt.

Skøyen skole har til dags dato ikke hatt mobildekning for Telenor-abonnenter.

Telenor søker løsning

Nå vil Telenor på nytt søke alternativer for mobilmast utenom Skøyen skoles område

– Skolen har bedt om mobildekning og vi har holdt på i mange år for å finne en løsning. Det er nødvendig etter at skolen har hatt flere episoder hvor det har vært behov for øyeblikkelig hjelp. Det eneste skolen har akseptert er en mobilmast på taket av gymsalen, men den vil ikke bli tillatt fordi den blir for høy og for synlig i nærområdet. Så lenge skolen ikke letter på kravene må vi foreløpig melde pass, sier dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen.

FAU kompliserer

Han viser til at selskapet har en avtale med Oslo kommune om dekning for osloskolene.

– Det kompliseres når skiftende FAU på skolene gjør vedtak og handler ut fra følelser. Da hjelper det ikke hva vi sier om faren for stråling. Vi skal i løpet av kort tid ha et nytt møte med kommunen med hensyn til osloskolene. Telenor må forholde seg til én avtalepartner og ikke til de enkelte FAU på skolene. Likevel vil vi på nytt se på hva som er mulig å få til, uavhengig av hva FAU mener, sier Amundsen.

Gravlund uaktuell

Telenor har også tidligere forsøkt å finne løsninger med plassering av mobilmast utenom skolen.

– Vi skal gå inn i dette med åpent sinn og ta en totalgjennomgang for å finne ut hva som er mulig å få til i området. FAU har foreslått Vestre gravlund. Det er innlysende at vi ikke kan begynne å grave på gravlunden. Det måtte være hvis det er installasjoner der som vi kan knytte oss til. Som sagt, vi vil undersøke alle muligheter, sier Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.