Frykter at uskyldige blir rammet

Det er blitt stadig flere grove skyteepisoder i Oslo-området. Bare på Furuset har det vært tre tilfeller den siste tiden. Stasjonssjef Espen Aas ved Stovner politistasjon ser med uro på utviklingen.

Stovner: Ved to tilfeller ble det avfyrt skudd i nærheten av Furuset senter. Ingen kom til skade. Like før 17. mai smalt det igjen, denne gangen på Haugerud. En mann ble skutt flere ganger i armer og bein.
- Dette tar vi meget seriøst og vi jobber aktivt med å etterforske slike saker, sier Aas.

Ikke tilfeldig vold

Det er mange våpen som er på avveie. Noen av våpnene som sirkulerer i kriminelle miljøer stammer fra våpentyverier. Andre våpen er smuglet inn i landet fra andre steder.
- Det er ingen tvil om at det er mye våpen der ute. Det er ingen enkel sak å gjøre noe med det. Vi aksjonerer med jevne mellomrom og beslaglegger noe våpen, men det er lite i forhold til mengden, sukker Aas.
Noen av skyteepisodene i Oslo har vært uten personskader. Det dreier seg om oppgjør innad i organiserte kriminelle miljøer, mener stasjonssjefen.
- Det kan virke som om de skyter for å skremme. Dette er ikke tilfeldig vold. Det dreier seg antakeligvis om interne oppgjør innad i organiserte kriminelle nettverk.
Selv om ingen av dem som er blitt skutt etter har fått skader, er det bare spørsmål om tid før uskyldige blir rammet.
- De som skyter vet ikke hvor det blir av kulene. Kuler kan rikosjettere. Jeg er redd at uskyldige personer kan bli skadet på denne måten.

Lav terskel

I tillegg til skyteepisoder i Groruddalen har det vært flere tilfeller med bruk av våpen rett utenfor vårt distrikt. Dette er ikke noe godt tegn, mener Espen Aas.
- Det kan virke som om det er noe lavere terskel for å bruke våpen nå enn tidligere. Det har også vært en god del knivstikking.
Politiet oppsøker steder og miljøer der det kan være mistanke om at folk har våpen. Ofte gir ransakelsene få resultater.
- Det kan skyldes at folk som bruker våpen, ofte har dem andre steder enn på kroppen, sier Aas.
Politiet setter inn store ressurser på etterforskning av slike saker.
- Vi jobber for å oppnå en by der det er trygt å gå utendørs. I tillegg til vanlig politiarbeid jobber vi sammen med mange lokale aktører for å få slutt på uønsket atferd, sier Aas.

Bruker dialog

Det er ikke alltid like lett å arrestere folk i de kriminelle miljøene. Men det betyr ikke at politiet ikke har dem under en viss kontroll.
- Vi holder en del miljøer under oppsyn, og vi kjenner folk. Vi har snakket med personer i disse miljøene og fortalt hva vi ikke aksepterer.
Politiet jobber også med å hindre rekruttering til kriminelle nettverk.
- Vi har tatt mange bakmenn de siste årene. Det er likevel stadig endel rekruttering av nye folk til miljøene. Vi jobber sammen med mange aktører med å forebygge at slike ting skjer, sier Aas.
Blant tiltakene er samarbeid mellom politiet, SLT-koordinatorer i bydelene, skoler og idrettslag.
- Det med våpen er noe av det samme som med narkotika: Man skal ta bort markedet for det. Jeg vet at det er en litt utopisk tenkning. Likevel forsøker vi å bygge opp en kultur uten vold. Forebyggingsarbeid er nesten like viktig som selve etterforskningen, sier Aas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.