Frykter bomiljøet blir ødelagt av kro

Folk kan like godt flytte hvis det blir studentkro på hjørnet av Kunsthøyskolen i Oslo, mener Arve Nordstrand.

Folk kan like godt flytte hvis det blir studentkro på hjørnet av Kunsthøyskolen i Oslo, mener Arve Nordstrand. Foto: FOTO: LARS ROAR RUD

Arve Nordstrand har bodd i «Sølvsmie-kvartalet» siden 1979. Nå frykter han bomiljøet skal bli ødelagt.

GRÜNERLØKKA: Grünerløkka-beboeren leste Østkantavisa 21. oktober med forskrekkelse. Det planlegges en studentkro på hjørnet av Seilduksgata/Steenstrups gate.

Arve Nordstrand bor i Fossveien 23, og setter store spørsmålstegn ved saken. Ikke bare hans kvartal, men to til blir berørt av planene.

– Problemet er ikke at studentene har en kafé eller scene. Problemet kommer når de skal ut for å røyke, og når de skal hjem i tretida om natta. Jeg reagerer på at man legger dette i et stille og rolig boligområde, sier han.

Arkitekt Knut Østby forstår at naboene protesterer men legger vekt på at løpet allerede ble lagt i 2001. LES SAKEN: – Løpet er kjørt

Hvis studentkroa blir en realitet, frykter Nordstrand for konsekvensene.

– Det er 110 leiligheter i dette kvartalet. Vi har fram til nå hatt et bra bomiljø. Folk kan like gjerne flytte når dette kommer, sier han.

– Har nok utesteder

Han stusser veldig over Høyre-politiker Ulf Granli, som gikk høyt på banen i sakens anledning.

LES SAKEN: – Bør si ja til studentkro

– Jeg skjønner ikke behovet for dette. Er det noe vi ikke mangler her på Grünerløkka, er det steder å gå for å ta seg en øl. Vi trenger ikke enda et serveringssted. At det ikke er scener nok inne på skoleområdet, kjøper jeg heller ikke. Det er klart de har scener på en kunsthøgskole, sier han.

Nordstrand mener studentene uten problemer kan møtes på allerede etablerte steder på Løkka, eksempelvis Noahs Ark. På det punktet mener han Granli tar feil.

– Endel av studentene vanker der allerede, har jeg fått vite. På få minutter har du mange utesteder i nærheten. At studentene ikke har steder å møtes, er jo bare tull. At Granli uttrykker seg slik, tolker jeg som at han representerer næringslivet, og ikke beboerne. Høyre løper jo de kommersielles ærend. Slikt sett gjør han bare jobben sin, smeller det fra Nordstrand.

LES OGSÅ: Nabolaget vil ha kroen skrinlagt

Han presiserer at nabolaget allerede tåler støy fra Kuba når det er arrangementer der. Men å få studentkro som nærmeste nabo, blir noe helt annet, påpeker han.

– Da får vi et serveringssted på dørstokken. Dette frykter jeg vil bety forslumming av eiendommene med verditapet det medfører. Jeg er ikke fremmed for et søksmål, sier Nordstrand.

Vet for lite til å mene

BU-leder Hilde Larsen (SV) ønsker ikke å uttale seg konkret om det planlagte serveringsstedet. Hun presiserer at bydelen kun er blitt orientert om at Plan- og bygningsetaten har gitt såkalt rammetillatelse.

– Vi må vite mer om hva disse planene inneholder. Det ser vi når saken kommer til behandling. Et serveringssted kan bety et sted åpent på dagtid med servering av kaffe og boller, sier hun.

Så Granli er for tidlig ute med å mene noe om saken?


– Ja, akkurat nå er det veldig vanskelig å være bastant den ene eller andre veien, sier hun.

Kommersielt

Nordstrand tror ikke studentenes ve og vel ligger bak, slik Granli har fokusert på.

– Jeg tviler på at Kunsthøgskolen er part i saken. Her er det rene kommersielle interesser som står bak, ikke selve skolen, mener Nordstrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.