*Nettavisen* Nyheter.

Frykter bydelen må begå lovbrudd

– Søndre Nordstrand blir straffet for å ha den befolkningen vi har, sier leder i Søndre Nordstrand Arbeiderparti, Trine Eskeland. Foto: Foto: Sanne Lier

Trine Eskeland (Ap) mener bydel Søndre Nordstrand er offer for en systematisk underfinansiering. Nå frykter hun at bydelen ikke vil makte å yte lovpålagt hjelp.

MORTENSRUD: – Ønsker bystyret at vi skal nekte å gi barn som har det vondt den hjelpen de trenger?, spør gruppeleder for Søndre Nordstrand Arbeiderparti og medlem av bydelsutvalget, Trine Eskeland.Utsagnet kommer etter at hennes parti har konkludert med å be om ekstrabevilgning og akutt økonomisk hjelp til en bydel Eskeland beskriver at befinner seg i en finansiell krise.

Hun mener det foregår en systematisk prioritering som har gått på bekostning av bydel Søndre Nordstrand.

– Vi er ingen gjennomsnittsbydel. Vi scorer høy der vi burde scoret lavt, og omvendt. Vi får ikke de pengene vi trenger, og nå straffes bydelen for å ha den befolkningen vi har, sier hun.

Frykter lovbrudd

Eskeland mener bydelens dårlige økonomi i verste fall kan resultere i at det begås lovbrudd som rammer de svakeste i samfunnet.

– Bydelen er så kraftig underfinansiert at vi ikke har mulighet til å gi de tjenestene vi skal til den kvaliteten vi vil. Jeg er redd dette ender med at bydelen må begå lovbrudd fordi vi ikke makter å møte kravene, sier hun.

Eskeland sier også at bydelen har en rekke særskilte utfordringer, spesielt knyttet til områdene barnevern og sosialhjelp.

–Problemene kan ikke neglisjeres fordi vi ikke har penger til å håndtere dem, men dagens økonomiske situasjon gjør det umulig å yte den hjelpen vi er lovpålagt å gi. Vi har spart og kuttet så mange steder at det er umulig å finne flere steder å kutte, sier hun

Vil endre prioriteringskravene

Nå etterlyser Eskeland en gjennomgang av hvordan bydelsbudsjettene fordeles. Politikeren mener prioriteringene må endres, slik at barnevern og sosialhjelp vektes tyngre når pengene skal fordeles.

– Slik det er nå deles pengene slik at det er de bydelene med høy andel eldre som får mest. Det er på ingen måte galt å snakke om å bedre situasjonen for de eldre, men det kan ikke gå utover oss som har en ung befolkning og de problemene som følger med, sier hun.

Eskeland minner om at mye har blitt gjort for å forsøke å rette opp i det økonomiske misforholdet.

– Bydelen har gjennom flere år gjort drastiske tiltak for å bedre økonomien, og selv om vi gjør alt vi skal gjøre ligger vi allikevel kraftig i minus. Det viser at det må være en bakenforliggende årsak til problemet. Vår oppskrift er akutt økonomisk engangshjelp, nytt og mer rettferdig fordelingssystem og mer penger til bydelene, sier hun.

– Kommunens største merforbruk

Den finansielle situasjonen til bydel Søndre Nordstrand lenge vært vanskelig. I årsregnskapet fra 2013 hadde bydelen et underskudd på rundt 78,5 millioner.

Nestleder i Finanskomiteen i Oslo bystyre, Rina Marianne Hansen (Ap), forklarer at bydelen er den enkeltvirksomheten i kommunen med størst merforbruk.

– Vi har lenge vært bekymret for økonomien til kommunens bydeler generelt, og bydel Søndre Nordstrand spesielt. De opplever en vanskelig situasjon det ikke ser ut som at de kommer til å klare å snu, sier Hansen.

Onsdag møtte finanskomiteen bydelsdirektøren til behandling av årsregnskapet for 2013. Der ble situasjonen til Søndre Nordstrand, som eneste bydel, nevnt spesielt av nestlederen.

Finanskomiteens leder, James Stove Lorentzen (H), minner om at kriteriesystemet er et upolitisk system alle partiene stiller seg bak, og at systemet er utviklet for at pengene skal fordeles rettferdig og likt til alle bydelene.

– Kriteriesystemet er stadig oppe til evaluering, og vektingen av de ulike kriteriene vurderes. Over tid kan det kanskje være behov for endringer. Å si at bydel Søndre Nordstrand er offer for urettferdig behandling er jeg derimot ikke enig i, for forskjeller i demografi og befolkning er blant de elementene som systemet skal plukke opp, sier Lorentzen.

Vil ikke kommentere

Bydelsdirektør Hans Reidar Ness ønsker ikke å kommentere onsdagens møte, eller hvorvidt det ligger en systematisk prioritering bak bydelens dårlige økonomi.

Han vedkjenner derimot at situasjonen er vanskelig.

– Vi har en utfordrende økonomisk situasjon i bydel Søndre Nordstrand, som vi hele tiden arbeider med å rette opp i, er hans kommentar til Nordstrands Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.